Vodite ih kući

Milijana Latinović

Migrantska kriza u BiH iz dana u dan pretvara se u sve veći haos koji nerijetko eskalira kroz fizičke obračune migranata koji dolaze sa različitih strana i među kojima i inače vlada velika netrpeljivost.

Posljednji u nizu njihovih obračuna dogodio se u prihvatnom centru Blažuj kod Sarajeva gdje je u sukobu učestvovalo više od 2.000 migranata koji su zaratili zbog provokacija na vjerskoj osnovi.

Za sve ove godine od kada su izbjeglice iz Irana, Avganistana ili Pakistana prisutne u BiH ovo nije jedini obračun među njima. Tukli su se na ulicama gradova Unsko-sanskog kantona koji trpi ogroman pritisak, zapalili kamp u Lipi nadomak Bosanskog Petrovca, provaljivali u napuštene kuće, krali automobile, a nažalost, bilo je i sukoba sa smrtnim ishodima. Ne samo da oni između sebe ne funkcionišu, već se često na meti razjarenih mladića iz dalekih zemalja nalazi domaće stanovništvo i imovina.

Slike nereda i haosa koji bukti među migrantima, a koje vidimo skoro svakodnevno očigledno i dalje ne znače baš ništa nadležnima koji su odavno trebali da ih pošalju kući.

Umjesto toga, ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković podržava stavove Evropske unije da se izbjeglice razmjeste na teritoriji cijele BiH. Ta ista Evropa je svoje granice štitila i bodljikavom žicom i tako migrantsku rutu prije nekoliko godina usmjerila ka BiH, a sada navodno želi da pomogne u rješavanju humanitarne krize.

Kada je svijetom zavladala pandemija virusa korona Evropa se preko noći zatvorila u svoje granice ostavivši treće zemlje na cjedilu. Okrenuli su se sebi, da slučajno ne bi nama dali koju masku više ili bilo šta što je neophodno u toj borbi.

A za migrantsku krizu u BiH daju i šakom i kapom. Posljednja u nizu evropskih zemalja koja je spremna da odriješi kesu je Austrija koja je BiH nudi finansijsku pomoć od milion evra posredstvom Međunarodne organizacije za migracije (IOM). Očigledno su spremni na sve, samo da migranti ne pređu granicu i ne dođu na njihovu teritoriju.

Krajnje je vrijeme da neko u BiH jasno i glasno kaže: Dosta!

Vrijeme je da Evropa uzme svoj novac pa neka migrante vodi kući i tamo im sa tim istim novcem podigne adekvatne kampove, obezbijedi hranu i uslove dostojne čovjeka, ili neka ih jednostavno vrate tamo odakle su i došli. Nema potrebe da pomažu nama jer izbjeglice nikada nisu imale u planu da dođu u BiH, oni sanjaju evropski, a ne balkanski san. Kad već imaju milione za rasipanje, neka budu toliko humani pa neka im taj san ispune.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
Kosovo jeste Srbija
Kosovo jeste Srbija
Dreka Bećirovića
Dreka Bećirovića
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana