Voda i vatra u procesu pomirenja

Željka Domazet

Koliko je ovdašnja politička scena puna paradoksa, koliko ju je iskrenost odavno napustila najočiglednije pokazuje odnos dva “ljuta” protivnika, Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića. Javnost je danima, mjesecima i godinama svjedočila otrovnim strijelama koje su odaslane u suprotnom smjeru iz jednog i drugog tabora, da bi svako ko drži do izrečene riječi mogao jasno reći da će se prije pomiriti voda i vatra nego što će Bakir i Fahro naći zajednički jezik.

Međutim, svi izrečeni otrovi odjedanput su gurnuti pod tepih u trenutku kada su bošnjačke stranke postale svjesne da se srpske i hrvatske ujedinjuju zarad očuvanja vlastitog nacionalnog interesa. Ne smeta im toliko ujedinjavanje hrvatskog korpusa jer ove stranke i kada se do kraja ujedine, nikada neće biti u stanju da pariraju brojnosti Bošnjaka. Uostalom, Hrvati nemaju ništa protiv ni puta BiH u NATO.

Međutim, Izetbegoviću i Radončiću naročito je zasmetalo najavljeno jedinstvo SNSD-a i SDS-a i jasan stav iz Republike Srpske da će slijediti put Srbije kada je riječ o ulasku BiH u NATO te da je neutralnost jedini logičan put za ovu zemlju.

Radončić je naprasno zaboravio sve otrove koje je izbljuvao na račun Izetbegovića i radikalnih struja kojih je prepuna ova stranka, zaboravio da “sa svima može osim sa SDA”, pa ne trepnuvši zakopao ratnu sjekiru i poručio kako nije korektno da teret ujedinjenja Srba i Hrvata snosi jedna politička stranka. Mada ova dvojica ljutih protivnika nakon sastanka nisu jasno rekli da je postignut dogovor o koaliciji, prema onome što su kazali, jasno je kao dan da je zajedničko djelovanje dogovoreno i da su SDA i Izetbegović našli oslonac za nove napade na Srpsku.

Osim toga, jednoglasno su se složili da ovu zemlju treba gurnuti u NATO zaboravljajući da su srpski zvaničnici jednoglasno i zdušno protiv toga.

Imajući u vidu slaganje kockica kada je riječ o formiranju vlasti u ovoj zemlji, sasvim je sigurno da će i zbog situacije u okruženju, ali i unutrašnjih prilika u zemlji javnost imati mnogo čega da se nagleda.

Otrovnih strijela neće nedostajati i različite aspiracije će se isprobavati, tako da će očigledno i ovaj mandat biti potrošen u svakojakim svađama. Za bilo kakve odluke iz rukava će se vaditi razni uslovi, a zemlja će tonuti u još veće podjele i nesuglasice. Najočigledniji primjer je državnički govor koji je u centru Sarajeva na otvaranju EYOF-a održao predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je pao u sjenu zvižduka i loše slike koja je poslata u svijet.

Očigledno je da je BiH već odavno ogrezla u razdorima i izgleda da samo na tom principu može “funkcionisati”. Napredak joj je već odavno okrenuo leđa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana