Voda do grla

Veljko Zeljković
Voda do grla

Godinama unazad politički predstavnici hrvatskog naroda pokušavaju ukazati na svoj neravnopravan, a Ustavom zagarantovani položaj u Federaciji BiH. Nastoje obezbijediti hrvatskom narodu zagarantovana prava i spriječiti da postanu fikus faktor u ovom entitetu. Ne polazi im za rukom. Umjesto toga i dalje im se pokušavaju nametnuti “rješenja” koja bi sigurno dovela do njihovog daljeg egzodusa iz ovog entiteta.

I sve to se radi pod bošnjačkom parolom: “BiH je građanska država”, iako takav pojam, bar ne onako kako oni to zamišljaju izvesti, ne postoji nigdje u svijetu. To bi bilo isto kao kada bi se od Baska, ili, recimo, Flamanaca tražilo da budu “građani”, a ne to što jesu.

Iza tog “građanskog koncepta” koji tako lijepo zvuči, u stvari se krije dominacija jednog naroda nad ostala dva. A kako se to završavalo u prošlosti, ne treba spominjati. Uostalom, to više ne kriju ni predstavnici bošnjačkih, ni onih “građanskih” partija, koji navode kako se ne smije dozvoliti da ta “šačica Hrvata u FBiH ima toliku zakonodavnu moć”. Ovo nije ništa drugo do klasično rušenje ustavnog poretka BiH.

I kada neko od zvaničnika iz Hrvatske, koja je jedna od potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma, ukaže na to i upozori kako je to nedopustivo, oni koji na svom stolu drže “Islamsku deklaraciju” umjesto Ustava BiH ponovo kreću sa već izlizanim i histeričnim komentarima i mantrama kako je to “napad na BiH”.

Sve je okrenuto naopačke. One koji se bore za Dejton proglašavaju rušiocima zemlje, a one koji ga u stvari ruše “braniocima”. Što bi rekao mali Perica - “nigdje logike”.

Razumijevanje, poštovanje i konstitutivnost riječi su koje su odavno izgubile svaki smisao. Odnosno, kada ih izgovaraju ti koji sebe nazivaju “građanima”, one imaju sasvim drugo značenje, kao odraz u ogledalu.

Očigledno je Hrvatima došla voda do grla, pogotovo jer nisu usvojene predložene izmjene Izbornog zakona. Zbog toga ne treba da čudi nedavni tvit američkog advokata hrvatskih korijena Luke Mišetića kako je došao u BiH i Hrvatsku da sa hrvatskim zvaničnicima razgovara o pravnim mogućnostima suspenzije Dejtonskog mirovnog sporazuma, jer jedna od tri strane u BiH ga ruši.

Ovo, međutim, predstavlja opasnu misiju, koju ni Tom Kruz ne bi mogao uspješno obaviti. Ona sa sobom nosi mnogo opasnosti. Jedino rješenje je dosljedno poštovanje Opšteg mirovnog sporazuma. I insistiranje na njegovoj primjeni. U protivnom, što nedavno reče njemački diplomata Kristijan Šmit, BiH bi mogla doživjeti sudbinu Jugoslavije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana