Voćari

Marijana Miljić
Voćari

Uprkos visokim temperaturama koje su tokom prve polovine jula harale Republikom Srpskom, voćari su zadovoljni prinosom i otkupnom cijenom voća.

Sunce je izgleda obasjalo bar jedan dio poljoprivrednika u Srpskoj, jer

je kod povrtara stanje potpuno drugačije.

Najbolje su prošli oni voćari koji su imali ugrađene sisteme navodnjavanja i pokrivene voćnjake i na taj način dobili izvanredan kvalitet i prinos voća. Na kraju se pokazalo da su se investicije u voćnjake isplatile, jer već sada vlasnici plantaža zadovoljno trljaju ruke i sklapaju ugovore za izvoz domaćeg voća čak u Rusiju.

S obzirom na to da su interesovanje za domaći rod voća već pokazali stranci, to bi, kažu stručnjaci, trebalo da podstakne domaće privrednike da se češće odlučuju za uzgoj voća, a da postojeće voćnjake proširuju.

Svaka opština u Srpskoj trebalo bi da u Strateškom planu razvoja opštine uradi i plan razvoja voćarstva, ali i drugih oblasti poljoprivrede, te da izdvaja veće subvencije za razvoj ove grane.

Na taj način bi zaštitili voćare i podstakli ih na veću proizvodnju, što bi svakako uticalo i na sam privredni razvoj Srpske i na smanjenje nezaposlenosti.

Bilo je i vrijeme da bar jedan dio poljoprivrednika u Srpskoj nešto zaradi i da im se trud isplati, jer su već dugo ugroženi uvozom lošeg i nekvalitetnog voća iz ko zna kojih dijelova svijeta.

Uzgajivači trešnje ove godine kilogram ovog voća prodavali su za dvije marke. Ništa lošije neće proći ni oni koji imaju plantaže šljiva, jabuka i krušaka, jer su otkupne cijene ovih proizvoda više u odnosu na prošlu godinu.

Voćari su ove godine dobro prošli i konačno će nešto i zaraditi i ništa im drugo ne preostaje nego da i iduće godine zasuču rukave i uzgoje kvalitetno voće. A onda će im sasvim sigurno i dvorišta biti puna stranih kupaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana