Vlast za razmatranje

Vedrana Kulaga Simić

Nema zemlje na svijetu koja u jednom momentu, nekad i češće nije ima problema u funkcionisanju struktura vlasti, ali je BiH, čini se, na listi onih u kojima su rijetki momenti kada sve ide kako treba.

U relativno kratkoj istoriji ove zemlje ostale su upisane brojne krize i rekonstrukcije vlasti, ali aktuelni saziv Savjeta ministara BiH će ostati upamćen kao onaj koji je pobrao najviše kritika i koji je ostao bez podrške čak i onih koji su ga izabrali. Odnosi u koaliciji koja je poslije opštih izbora formirala vlast na nivou BiH, kako su dani odmicali, sve su više ličili na kraj, a ne početak.

Učestale optužbe i propali sastanci, uz tek poneka vijest i izjava da je BiH izašla na pravi put, a koje su na kraju "padale" u vodu, postale su dio svakodnevice koju su plasirali oni koji je narod BiH direktno ili indirektno izabrao.

Kada bi sada podvukli crtu jasno bi vidjeli da su uradili i više nego što je trebalo jer su usporili/zaustavili sve što se moglo na taj način zakočiti. Posljednja potvrda je epilog sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH na kojoj, po prvi put, izvještaj o radu Savjeta ministara BiH nije dobio podršku parlamentaraca.

I nije ni čudo što je doživio takvu sudbinu jer je, od prvog dana kada je objavljen, većini bio nejasan. U rangu pitanja "šta je pisac htio da kaže".

BiH je u velikoj krizi. To više ne mogu da demantuju ni  okorjeli optimisti. Bilo je kriza, ali ne i ovakvog zastoja u radu samih institucija, i u odnosu i saradnji sa EU i među koalicionim partnerima, a sve istovremeno. To nije nikako dobro za zemlju kakva je BiH, a još je gore za one koji su još tu i vjeruju da će, eto, ipak sutra biti bolje. Teško.

Sve su prilike da ovakvo stanje "povuci-potegni" ostati sve do izbora koji su, koliko god se nekima činili blizu, ipak veoma daleko. Zato svi koji su uzeli mandate u ruke moraju da to konačno i shvate, a ne da se igraju.

Pozivajući prilike u BiH sve je moguće pa i da, ne daj Bože, bude gore od ovoga što sada imamo. I zato, stvarno je krajnje vrijeme da se prestane sa politikom inata, prepucavanja kao i stalnih niskih udaraca. Institucije na nivou BiH, ali i sve ostale u ovoj zemlji, moraju biti mjesta gdje će oni kojima je narod dao mandat - raditi za narod, a ne za svoj interes.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana