Vlast je na potezu

Marina Čigoja

Proizvođači u RS i BiH još jednom su se našli u nezavidnoj situaciji zahvaljujući, prije svega, lagodnom ponašanju države, kojoj je, izgleda, sve preče osim stanja u ekonomiji.

Uvoz mlijeka u BiH u ovoj godini povećan je za čak 17 odsto, istovremeno od prošle godine obustavljen je izvoz tog i većine drugih proizvoda biljnog i životinjskog porijekla iz BiH u Hrvatsku, koja je bila jedan od naših najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera, a vlasti ne čine apsolutno ništa da se ta situacija promijeni.

Nekontrolisan uvoz mlijeka prijeti da potpuno uništi domaću proizvodnju ovog artikla, koja je do sada uspješno odolijevala svim "udarima" iz vana. Nakon što je Rusija zabranila uvoz velikog broja domaćih proizvoda iz EU, članice Unije su formirale agrarni fond za podršku svojim proizvođačima, a s ciljem plasmana na tržišta mimo Rusije. Ogromne količine mlijeka, naravno, našle su se i na našem tržištu, a s obzirom na to da njihovi proizvođači dobijaju velike podsticaje, jasno je da naši ne mogu da im konkurišu. Ako se tome doda i činjenica da naše mlijeko ne može u EU, jasno je da se proizvodnja u RS i BiH nalazi na rubu propasti i da se samo pravovremenom reakcijom katastrofalne posljedice mogu izbjeći.

Poljoprivrednici su zatražili uvođenje prelevmana prilikom uvoza mlijeka u BiH, a hoće li vlasti i ovaj put ostati nijeme na njihove zahtjeve ili će konačno uraditi nešto kako bi pomogli svojim proizvođačima, a time spasili i veliki broj radnih mjesta, vidjećemo već ovih dana, jer im nije ostavljen dug rok. Ukoliko ne ispoštuju njihov zahtjev, najavili su blokadu svih carinskih terminala. Iako su ovakve poteze i ranije najavljivali, čini se da su poljoprivrednici sada i više nego ozbiljni jer je problem postao prevelik. Vlasti su na potezu. Vrijeme je da se jednom stane u kraj svim nelogičnostima koje se događaju kod nas, ne samo u vezi sa uvozom i raznim pritiscima kojima smo izloženi, nego i kad su u pitanju tzv. investitori koji nam dolaze i "pokupe kajmak", a zatim ispare ostavljajući dugove i prema državi i prema dobavljačima. Ukoliko se i ovaj put sve završi na "dogovoru" koji neće rezultovati nikakvim konkretnim rješenjima koja će zaista pomoći proizvođačima, jasno je da se domaćoj proizvodnji ne piše dobro.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana