Vlast ili čast

Cvija Mrkonjić

Četiri mjeseca potpune blokade zakonodavne vlasti. Bez stipendija i đačkog prevoza, bez novca za kulturne i sportske manifestacije i bez bilo kakvog plana javnih nabavki, što je u suprotnosti sa zakonitošću i transparentnošću. Preduzeća i ustanove od tri do šest mjeseci bez plata, radnici bez ovjerenih zdravstvenih knjižica, a budžetski deficit u nezaustavljivom rastu.

To je epilog političkih potresa u Srpcu koji su ovu malu i srednje razvijenu opštinu doveli do ruba nerazvijenosti i obespravljenosti, a mnoge građane i do ivice gladi. Borba za moć i prevlast, konstantna politička podmetanja i skupštinske većine skrojene u lokalnim birtijama, izazvale su bijes i revolt u očima većine građana.

Onaj manji dio kojima ovakva haotična situacija odgovara, okupljen je u interesne grupe političkih moćnika koji će učiniti sve kako bi sačuvali fotelju svojih partijskih drugova. Na taj način će svojim porodicama obezbijediti privilegije koje većini Srpčana predstavljaju samo puki san.

Iako udobna i prostrana, skupštinska fotelja u Srpcu je u ovom trenutku premalena da primi dva predsjednika, a u još goroj situaciji je i budžet koji trenutno nema dovoljno novca da isplati platu barem jednom od njih.

Smijenjeni predsjednik Zoran Đukić još od aprila odbija da je ustupi novoizabranom predsjedniku Goranu Gavranoviću, a čak ni odluka Okružnog suda nije bila dovoljna da ga spriječi u toj namjeri. Igra mačke i miša prerasla je u "epsku" borbu između pozicije i opozicije koja nije zabilježena u istoriji srbačkog parlamenta.

Nelegalna skupština i pristrasnost resornog ministarstva bili su glavni Đukićevi argumenti zbog kojih ne želi da se odrekne skupštinske fotelje, a najnoviji u nizu su bili bolovi u leđima zbog kojih nije bio u stanju da zakorači u zgradu opštinske uprave i dođe na zakazanu primopredaju.

Sve je izvjesnije da je smijenjene funkcionere iz Srpca zahvatio gradiški sindrom kao neka nova vrsta političkog virusa na našim prostorima. Da li će vlast uskoro biti predata mirnim putem, u ovom trenutku nije poznato. Ali je ipak, sve izvjesnije da će smjene biti obavljene uz asistenciju sudske policije, što bi mogla biti najava vruće političke jeseni u srbačkoj opštini i konačne bitke za osvajanje izvršne vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana