Vladin službednik Orić

Željka Domazet

Ratni komandant Armije RBiH u Srebrenici Naser Orić kome u Sudu BiH sude za ratne zločine, pored mnogobrojnih epiteta koji se odavno lijepe uz njegovo ime - od ratnog zločinca, preko heroja, do švercera dobio je još jedan.

Sada je Orić uz sve to postao i saradnik u Vladi Federacije, tačnije u Ministarstvu za pitanja boraca i invalida rata što ni u jednoj normalnoj zemlji ne bi mogao da bude.

Jer ovdje se postavlja sasvim logično pitanje na osnovu čega je jedno ministarstvo angažovalo kao saradnika osobu koja je optužena za hladnokrvno klanje, za ubijanje zarobljenika koji nisu mogli da se brane i kojoj sude zbog toga. Kako to da su angažovali čovjeka kojeg stanovnici Podrinja optužuju za brojne zločine?

Da li to znači da ćemo uskoro moći da očekujemo da po institucijama počnu da kao saradnike i savjetnike angažuju ljude kojima se sudi za zločine, kriminal ili ubistva? Ili su Orić i "orići" izuzetak.

Nejasno je i na koji način na čemu će Orić sarađivati sa ministrom za boračka pitanja u Vladi Federacije. Može li se možda danas-sutra očekivati da će njegovi saborci koje brojne porodice žrtava optužuju za zločine pod njegovom komandom dobiti veća priznanja i penzije?

Angažovanjem Orića u zvaničnu instituciju u Federaciji svim narodima u BiH jasno je odaslana poruka da u ovoj zemlji još zadugo neće biti pomirenja ni povjerenja. Jer ako je Ministarstvo pored svega navedenog Orića bezobzirno i ne osvrćući se, bez ustezanja angažovalo da sarađuje i savjetuje, nedvosmisleno je stalo iza njega i njegovih (ne)djela.

Dok porodice pobijenih Srba po Srebrenici, Bratuncu i njihovoj okolini godinama čekaju da makar jedan zločinac konačno bude kažnjen, dotle oni bivaju nagrađeni angažovanjem u zvanične institucije. Time i porodicama i pravosudnim institucijama pravosuđa udaren je najbolniji i najgorči šamar.

Ako pitanje Orićevog angažmana Vlada FBiH ne riješi, sasvim je sigurno da će se u ovoj zemlji još zadugo raditi bez povjerenja i pomirenja. Druga opcija je nemoguća kada dvije decenije nakon rata optuženici za ratne zločine kroje njenu sudbinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana