Vladavina prava

Miroslav Filipović
Vladavina prava

Ako visoki predstavnik u BiH Valentin Incko upotrijebi "bonska ovlašćenja" i nametne odluku o produženju mandata stranim sudijama i tužiocima, BiH će biti vraćena u vrijeme najmračnijeg perioda međunarodne uprave u zemlji poznatog kao "ešdaunizacija".

Time bi Incko, u stvari, oživio ešdaunovsku inkviziciju koja je nemilosrdno gospodarila životom i smrću u zemlji, bez trunke odgovornosti i legitimnosti.

Suštinsko pitanje u cijeloj priči je to može li se uopšte uvoditi demokratija i jačati vladavina prava silom, jednostranim nametanjem rješenja i pravnim nasiljem, znači mehanizmima koji karakterišu najtotalitarnije režime.

Sada je već sigurno da bi takva odluka, za koju se ovih dana medijski priprema teren, odvela zemlju u neizvjesnost, jer je poznato da se vlasti u Republici Srpskoj protive takvom razvoju situacije zbog čega je moguće i održavanje referenduma na kojem bi se građani RS izjasnili o Inckovoj eventualnoj samovolji.

Posebno su simptomatične izjave "domaćeg kadra" na čelnim pozicijama u Sudu i Tužilaštvu BiH koji plače i moli za ostanak stranih kolega bez kojih, navodno, ne mogu da žive i rade. Nekako su se sa njima zbližili kao da su njihovi rođeni.

Tako verifikuju svoj podanički mentalitet, nesposobnost i nespremnost da stvari uzmu u svoje ruke i preuzmu potpunu odgovornost za sve sudske procese. Ili ovim, u stvari, bježe od bilo kakve odgovornosti?

Nema nikakve sumnje da bi Inckova odluka o produženju mandata strancima u bh. pravosuđu, koji su kreirali brojne političke procese, bila nezakonito rješenje po kome bi nezakonito imenovani strane sudije i tužioci sprovodili vladavinu prava u zemlji.

Došlo bi se u situaciju da u vrijeme kada SAD i Evropa najglasnije govore o potrebi ukidanja međunarodne uprave u zemlji, Incko nastavlja da primjenjuje politiku predominacije svoje kancelarije, čime bi bila razotkrivena sva licemjernost i neprincipijelnost tog političkog angažmana.

Ovakva Inckova odluka bila bi najgrublje nipodaštavanje i gaženje institucija ove zemlje, ustava, zakona i legalno izabranih predstavnika vlasti. Bio bi to oštar i okrutan antidemokratski i antidejtonski šamar građanima ove zemlje. Nažalost, sarajevski političari, mediji i NVO stvaraju neviđen pritisak na OHR da donese ovu odluku i opali im šamar, a izmanipulisana je i omladina SDP-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana