Vjetrovi prošlosti

Vedrana Kulaga Simić

BiH godinama ne uspijeva da pronađe izlaz na pravi put, a jedan od razloga za to je činjenica da na mnoge stvari iz prošlosti nije stavljena tačka, jer se neke od njih uporno guraju pod tepih, a druge krajnje nepotrebno ističu u prvi plan.

U Sijekovcu nadomak Broda juče je obilježena 27. po redu godišnjica od kada su neprijateljske snage zvjerski ubile nekoliko desetina žena, djece i staraca na kućnim pragovima. Nedužnih civila, a za te i druge zločine nad srpskim narodom u Posavini i na drugim mjestima u BiH nema kazne, dok se pripadnici tog istog naroda okrutno kažnjavaju za sve i svašta. Pa čak, kako tvrde predstavnici porodica, i kada nema dokaza da su počinili ono što im se stavlja na teret.

Mnogi zločinci još nisu izvedeni pred lice pravce. Za mnoge, nažalost, po svemu sudeći, to vrijeme neće ni doći, jer mjeseci i godine uzimaju svoje. Svjedoci nestaju, umiru. Predmeti kupe prašinu na stolovima i ladicama. Baš kao i revidirana Strategija za rješavanje predmeta ratnih zločina. Usaglašena, pa isparila prije potpisa iz institucija na nivou BiH.

Takav odnos prema žrtvama nije dobar, jer žrtva je žrtva. Svako ko je tih teških devedesetih godina prošlog vijeka počinio ratni zločin treba da i odgovara za njega, ali selekcija koja je vidljiva svih ovih godina ne treba nikome u BiH. Barem ne bi trebala.

BiH opterećuju mnoge teme. Stalno tjeranje inata pojedinaca i vraćanje na dnevni red stvari na koje je odavno trebalo da bude stavljena tačka, a veći dio njih datira još iz rata i prvih poslijeratnih godina.

Rat se dogodio i to niko ne može da izbriše. Kao što niko ne može i ne smije da zanemari da je žrtava bilo na svim stranama, odnosno da su i Srbi stradali. I srpske majke oplakuju dan-danas svoje sinove, brojne porodice još traže posmrtne ostatke svojih najmilijih, jer su opstrukcije počele malo nakon što je rat zaustavljen.

Tužilaštvo BiH nije odgovorilo zadatku. Sijekovac je jedan od primjera za to i dok god pravosuđe ne izađe na pravi put i ne vrati se pravu i pravdi, na taj put neće ni cijela ova zemlja. Još ima vremena za to, ali veoma malo. Pitanje je samo da li ima i toliko volje da se skrene na pravi put.

Tu priliku Ustavni sud BiH dobiće za dva dana, kada će se pred sudijama ponovo naći apelacija da bude ukinuto obilježavanje 9. januara, kao Dana Republike Srpske. Po ko zna koji put, ali će od odluke suda zavisiti mnogo toga.

Odavno je vrijeme da se na neke teme stavi tačka, da se određene stvari riješe na pravi, a ne politički način i da konačno ova zemlja, ovakva kakva jeste, pokuša da bude normalno mjesto za život, a ne crna tačka u kojoj duvaju još samo vjetrovi prošlosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana