Vještačka kriza

Željka Javorac

U Ugljeviku su se u petak okupili radnici strahujući da bi njihov RiTE "Ugljevik" mogao ostati bez koncesije za eksploataciju uglja na novom kopu "Ugljevik - Istok". Tvrde oni da taj kop mora biti dodijeljen TE "Ugljevik 1". Problem je, vele, nastao kada se pojavio "Komsar enerdži RS" koji treba da gradi TE "Ugljevik 3". Za neupućene, ništa čudno: radnici se zabrinuli, u strahu su da njihova firma neće imati posla pa izašli na ulicu.

Ova priča, međutim, dobija sasvim drugu dimenziju, kada se vidi da se ovim problemom (za koji se još ne zna tačno ni da li je problem) uporno bave načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić i ostali predstavnici njegove stranke SDS, kao i SRS RS koje su vladajuće u Ugljeviku. Jer radnici RiTE "Ugljevik", među rijetkima su u Republici Srpskoj koji imaju redovne plate, isplaćuju im se zimnica, topli obrok i ogrev, imaju besplatan prevoz... TE "Ugljevik 1" radi veoma dobro i niko ne spominje da će proizvodnja stati.

Pa u čemu je onda problem? U tome što je ista ta opština Ugljevik kojom upravljaju "zabrinuti za radnička prava" u deficitu 12 miliona maraka, a radnicima plate i doprinosi nisu plaćeni mjesecima. Pa opet ti radnici nijemi sjede na radnim mjestima i nisu na ulicama kao ovi iz RiTE "Ugljevik", kojima su, kakvog li iznenađenja, punu podršku dali i PDP i DP, uz paljbu po predsjedniku RS Miloradu Dodiku i Vladi Srpske.

Da li to nekome smeta to što u njegovoj opštini postoji firma koja dobro posluje i čiji radnici imaju redovne plate, pa ih treba dizati i slati na ulicu? Da li je nekome važnije ubiranje političkih poena od dobrobiti njegovih sugrađana i novih investicija? Izgleda da da. Jer od uspješnog vođenja opštine Ugljevik rukovodstvu je važnije da se pokaže "alarmantno stanje" tamo gdje ga nema, da se dižu bune zbog nečega što još nije ni bilo.

Zanimljivo je da je sličan scenario nedavno viđen i u Višegradu gdje je vladajuća SDS jedan od bitnijih projekata u Republici Srpskoj, gradnju Andrićgrada, pokušala da prikaže kao netransparentan i štetan projekat. Brine se SDS za sredstva poreskih obveznika i za to koliko je ko novca uložio u gradnju grada i kakva je vlasnička struktura. U isto vrijeme u Višegradu ne isplaćuju plate i doprinose, pa čak ni rodbini i poslušnicima koje su zaposlili u administraciji. U Doboju SDS diže deveti kredit po redu. Ali se oko toga  ne brinu.

Navedene su stranke u pojedinim opštinama, to je jasno, već počele da rovare, čačkaju i pale vatre kako bi obezbijedile sebi bolje pozicije pred sljedeće izbore, pokazujući se kao borac za opšti interes i pare poreskih obveznika. Kampanju su počeli, a jeftine političke poene pokušavaju da dobiju vještačkim izazivanjem kriza i problema tamo gdje ih nema. Plan im je, izgleda, ponuditi sebe kao jedino rješenje i izlaz na sljedećim izborima. Nije samo jasno na osnovu kojih argumenata misle javnost ubijediti da im je prioritet interes stanovnika Republike Srpske?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana