Vjerske vođe u zamci politike

Vedrana Kulaga Simić

Duže od dvije decenije ova zemlja i narodi u njoj pokušavaju da žive mirno, brinu svoje brige i traže put za bolje sutra. Ipak, često, u posljednje vrijeme i prečesto, pojave se iskrice i prepriječe taj put. I vuku unazad. Snažno, a nepotrebno.

Posebno je zabrinjavajuće to što dolaze iz usta vjerskih poglavara koji treba da šire mir, razumijevanje i toleranciju koja je potrebna za život pod ovim dijelom nebeskog svoda.

Stradali su u ratu i civili, žene, djeca. Na svim stranama. To se ne može zaboraviti, ali se mora ići dalje zbog generacija koje stasavaju i onih koje tek dolaze.

Da li su to na umu imale vjerske vođe koje su posljednjih dana izbacile iz sebe niz poruka, ako se tako mogu i nazvati, koje su samo uspjele da ponovo dodaju so na ranu koja još zarasta?

Da li su toga svjesni, ako je bilo nenamjerno ili je sve što rade i govore pod punom sviješću i odgovornošću?

Svačiju vjeru bi trebalo poštovati. A oni koji stoje na čelu vjerskih zajednica to moraju i pokazati i prenijeti svom narodu kako treba da se radi. Moraju da dokažu i da nisu akteri i igrači na dnevnopolitičkoj sceni, ma koliko to teško u ovoj BiH bilo.

Ipak, nažalost, to nerijetko nije tako. Tako je poglavar Islamske zajednice Husein Kavazović javno poručio da "vlah ne smije pobijediti u Srebrenici" dodajući da su izbori ili krv dvije izlazne strategije.

Umjesto da je pozvao sve narode i sve njihove lidere da daju svoj maksimum da bi ovoj zemlji krenulo svima nabolje, a ne samo njima.

Prije njega je biskup banjalučki Franjo Komarica Banjaluku uporedio sa Blajburgom. Istina, kasnije je istakao da mu nije bila namjera ikoga da uvrijedi.

Takve i slične poruke ne donose dobro nikome, pogotovo ako dolaze od onih koji su se opredijelili za širenje vjerskih učenja.

BiH je samo jedna od zemalja na Balkanu, nadaleko poznatom kao bure baruta. To niko ko želi dobro njoj i svima koji su tu odlučili da žive, ne smije nikada da izgubi iz vida.

Zato vjerski lideri treba da učenjem privlače narod uz sebe, rade na pomirenju i širenju tolerancije, a ne da narode huškaju jedne na druge. Jer to nam je nakon godina muka najmanje potrebno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana