Vjera u bolje sutra

Miloš Vasiljević
Vjera u bolje sutra

Pravoslavni hrišćani uvijek su se okupljali oko svetih hramova, a kroz molitvu vijekovima traže utočište od nezgoda, ratova, ali i mnogih iskušenja.

Pravoslavni hrišćani uvijek su se okupljali oko svetih hramova, a kroz molitvu vijekovima traže utočište od nezgoda, ratova, ali i mnogih iskušenja. Ratna zbivanja i sukobi porušili su mnoge crkve do temelja, a neke od njih i u više navrata. Prvi i Drugi svjetski rat, a zatim i Odbrambeno-otadžbinski nisu štedjeli ni bogomolje u Hercegovini i dolini Neretve. Baš takav slučaj je u hercegovačkom gradiću Ljubuškom, gdje se vjerni narod iz tog i okolnih mjesta sabrao zajedno sa sveštenikom Markom Gojačićem kako bi obnovili tri puta porušenu svetinju.

I dobro im ide, zavrnuli su rukave i krenuli od početka.

Već su uradili puno, očišćena je ruševina, gdje su već sada vidljivi temelji hrama, urađen je pristupni put, ali i Parohijski dom, gdje je nekad živio paroh sa porodicom sve do 1941. godine. 

Uz to, nakon više od tri decenije na temeljima porušene crkve prethodne nedjelje služena je i liturgija, što je bio istorijski dan za sveštenstvo, ali i vjerni narod. Posla je puno, ali želja i bolji status pravoslavnog naroda vodilja je koja će sigurno pobijediti, jer će hram biti zadužbina svakog pravoslavnog vjernika koji ugradi dio sebe u ovu bogomolju.

Sada su, nažalost, neka druga vremena, na prste jedne ruke može se prebrojati pravoslavni živalj u tom gradu, ali potez da se obnovi hram i digne taj kraj kao feniks iz pepela već se osjeti. To je i dobar signal da je život moguć i da ima nade i na tim prostorima, da se možda i neko vrati na svoju djedovinu. Svako selo i grad siromašni su i tužni ako se ne čuje crkveno zvono, jer bez bogomolja prijeti im izumiranje, te nedostaje i vjersko okrepljenje koje je neophodno u izazovnim vremenima u kojim živimo. Ovo je jedina crkva, uz onu u Gornjem Hrasnom kod Neuma, koja pripada Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj, a da još nije obnovljena. U Kosačinom gradu danas živi samo četvoro Srba, ali uz donatore sa svih meridijana malobrojni povratnici imaće priliku da prisustvuju svetoj liturgiji u dogledno vrijeme.

Ono što je i te kako važno jeste podatak da djeca uče pravoslavnu vjeronauku u školama. Naši povratnici u FBiH imaju teške uslove za život, najčešće žive od stočarstva i poljoprivrede,  a svako novo rađanje i vaskrsenje, kao ono iz stradalničkih Prebilovaca, vraća vjeru u bolje sutra te da će se potomci onih koji su završili u jamama vratiti tamo odakle su. Novac je vjerni narod već počeo uplaćivati na račun Crkvene opštine Ljubuški, a uz to javljaju se i mnogi Ljubušaci koji su prije 40 do 50 godina napustili vjekovno ognjište. Najveća pobjeda u ovoj priči, osim same obnove hrama, su i jedinstvo i sabornost koje naš narod pokazuje tokom humanitarne akcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
Bruka u Strazburu
Bruka u Strazburu
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana