Vječiti podstanari

Vedrana Kulaga Simić

Problemi u vezi sa smještajem raznih agencija i kancelarija za sve i svašta, koje su formirane na nivou vlasti BiH, nisu od juče.

O ovom pitanju tokom proteklih godina otvorene su brojne rasprave koje su, uz izvještaje o izvršenju budžeta, pokazale da milioni maraka odlaze za kiriju.

Situaciju je donekle uspio da smiri Savjet ministara BiH u kojem je postignut dogovor da se pronađu prostorije u kojima bi trajno bile smještene institucije BiH čime bi se i sami troškovi u znatnoj mjeri smanjili. Taj je posao odavno krenuo, ali se u praksi pokazalo da neće sve ići tako lako.

Služba za zajedničke poslove institucija BiH nedavno je, postupajući po zaključku nadležne parlamentarne komisije, za kolege iz Kancelarije za reviziju institucija BiH našla prostor u Sarajevu u kome će biti stalno smješteni, ali, kako je na kraju ta priča završila, bolje da nisu.

Oni su im, naime, pronašli prostor gori nego onaj u kojem su trenutno smješteni, na šta su revizori burno reagovali te su kolegama stavili do znanja da ne žele da se guraju sa ostalima i da su o svemu morali da se s njima konsultuju, a ne da ih dovedu pred svršen čin. Upućeni kažu da su revizori u pravu, jer moraju da imaju normalne uslove za rad.

To je, u neku ruku, pokazalo kako i funkcionišu institucije i kakav je odnos među njima. To se već jednom pokazalo i kada je jedna agencija takođe dobila prostor za stalan smještaj koji ni u kom pogledu ne zadovoljava njihove uslove i potrebe.

Tako su prostorije kupljene, a institucije nastavljaju da plaćaju kiriju.

Najgore je što priča i ideja o trajnom smještaju za sve te kancelarije, institute, agencije i druge institucije nerijetko ide u pogrešnom pravcu. Sve su prilike da će i dalje na desetine miliona maraka godišnje iz džepova poreskih obveznika ove zemlje ići za kiriju onih od kojih nemaju nikakvu korist, već samo štetu.

Nadležni u institucijama na nivou BiH odavno su trebali da zasuču rukave, dobro sagledaju gdje škripi i na koji način je moguće stvari vratiti na pravi put.

Ako je već donesena odluka, odnosno više njih, o kupovini objekata za smještaj institucija BiH s ciljem ušteda, taj plan moraju do kraja i kako treba realizovati da pojedinci ne bi bili vječiti podstanari čiju kiriju, uz svu svoju muku, plaćaju svi građani u ovoj zemlji. Kakva god da je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana