Vize

Svjetlana Tadić
Vize

Bila je ovo u posljednja dva dana najčešće puta izgovorena riječ među stanovnicima ove države, ali i među domaćim, a i stranim političarima i zvaničnicima.

Nakon što je u oktobru velika većina evropskih parlamentaraca u Briselu podigla ruku za ukidanje viza stanovnicima BiH, juče su i prvi putnici iz BiH krenuli put Brisela, Pariza, Praga, Beča, Rima, Ljubljane. Radovali su se tako u Evropi svi oni koji su se sve ove godine, dok smo čekali ukidanje viza, zalagali za BiH i njenu bolju budućnost. Radovali su se i stanovnici BiH, koji su godinama sanjali da putuju Evropom i konačno za to dobili mogućnost.

I jedni i drugi su složni da se dugo čekalo da se Evropa smiluje i dozvoli nam da slobodno šećemo njenom teritorijom.

Do ostvarenja sna BiH je prošla trnovit put. Osim što je ispunila mnogo više uslova od susjedne Srbije, BiH je imala dodatna uslovljavanja, provjere i garancije.

Taman kad se sve to ispunilo, na tom putu djelimično se kao smetnja pojavila Francuska, koja je tražila dodatne garancije, a malo kasnije i Holandija. Srećom, različiti lobisti ili čvrsto opredjeljenje drugih evropskih država učinilo je da se zbog "zatezanja" ove dvije zemlje još ne odgodi datum odluke o ukidanju viza.

Sve nadležne institucije u BiH su posljednjih dana izuzetno doprinijele tome da se stanovnici BiH informišu o svim uslovima mogućih putovanja.

Ipak, liberalizacija viznog režima ne znači da se samo treba spakovati, krenuti i možda se ne vratiti više u ovu državu. Liberalizacija znači da je potrebna određena količina novca da bi se uopšte pomislilo na putovanje u EU. Zbog toga će vizna liberalizacija za mnoge stanovnike koji gledaju kako da sastave kraj s krajem biti samo mrtvo slovo na papiru.

Da smo još građani drugog reda u EU jasno je i iz činjenice da svi oni koji krenu na put ne mogu da ostanu u EU duže od 90 dana, ni zasnuju radni odnos. A i kada se vrate, ne mogu opet kad im se prohtje da idu, jer će morati da sačekaju dva mjeseca da bi ponovo mogli da uđu u zajednicu država oivičenih "šengenskom granicom".

Kako god, to nije razlog da se ne radujemo i da svi zajedno ne pokušamo da ostvarimo svoje snove i uživamo u bezviznoj euforiji. Konačno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana