Vize i terorizam

Goran Maunaga
Vize i terorizam

Konačno donošenje odluke o viznoj liberalizaciji prolongirano je najviše zbog straha Evropske unije od snažnih veza BiH sa islamskim teroristima.

Tu činjenicu potvrdio je i premijer Republike Srpske Milorad Dodik, dodajući da nema drugog objašnjenja za odlaganje te odluke pošto je BiH ispunila svih postavljenih 167 uslova.

Apsurd je u tome što se, i pored tog evidentnog straha EU od domaćih i stranih islamskih terorista u BiH, i dalje insistira na centralizaciji BiH i koncentraciji vlasti u Sarajevu.

Do sada se pokazalo da se na taj način ne može izbjeći koncentracija islamskih terorista, naprotiv. Dokazano je da oni imaju podršku baš iz Sarajeva, odnosno od bošnjačkih predstavnika u zajedničkim institucijama vlasti.

Mudžahedini, vehabije, pripadnici "Al-Kaide", svjetski poznati i traženi islamski teroristi, u BiH, odnosno u FBiH, našli su utočišta, baze, formirali svoja naselja i kampove za obuku.

Nema događaja u svijetu koji se vezuje za djelovanje islamskih terorista, a da se uz njega ne spominje i BiH, samo što se u tim slučajevima ne naglašava da Republika Srpska s tim nema ništa.

Jer, pobrojane "kategorije stanovništva" nemaju nikakve šanse za svoje djelovanje u Republici Srpskoj, bar ne na način na koji žive, rade i pripremaju se u Federaciji BiH.

Da je to tako, pokazalo je i brzo otkrivanje pripadnika grupe vehabija koji su pokušali da prate kretanje premijera Dodika. Ta operacija njihovog otkrivanja ne da ne bi bila uspješna u slučaju, recimo, postojanja unitarne BiH, nego ne bi uopšte bila ni pokrenuta.

Logično je da se zemlji koja još nije u EU, koja mora da čeka na izdavanje vize za odlazak na bilo koju značajniju svjetsku destinaciju, a u kojoj islamski teroristi imaju i svoje baze i institucionalne zaštitnike, pod raznim izgovorima, čak i kad ispuni sve postavljene uslove, odgađa rok vizne liberalizacije.  

Ali, licemjerje Zapada, pored upornih pokušaja centralizacije BiH u takvoj situaciji, ogleda se i u besprimjernom kažnjavanju stanovnika RS. Jer, iako je Srpska pravi snažni bedem kad je riječ o ulasku, boravku i djelovanju tih islamskih terorista, njeni stanovnici su nezasluženo kažnjeni odgađanjem liberalizacije viznog režima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana