Vize i Kosovo

Svjetlana Šurlan

Spoljna politika BiH nikada nije bila jača strana, malo kad je bilo saglasnosti u vezi sa tim s kojim se zemljama treba sarađivati, s kojima njegovati prijateljske odnose, a koje ignorisati.

Sjećajući se Svena Alkalaja i njegovog ministrovanja reklo bi se da BiH nikada neće imati goru spoljnu politiku, ali i to je moguće.

Dokazuju to i posljednja ponašanja najviših zvaničnika zemlje zaduženih za vođenje i uređenje odnosa sa drugim zemljama.

Prvo je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izazvao diplomatski skandal miješajući se u unutrašnje odnose Egipta.

Zatim se objelodanila i namjera ministra inostranih poslova Zlatka Lagumdžije da prizna nezavisnost samoproglašene "republike Kosovo".

On je zatražio da se stanovnicima Kosova vize izdaju po istom postupku kao i stanovnicima drugih zemalja, što je korak ka priznanju Kosova, iako BiH nikada nije priznala ovu zemlju.

Stanovnici Kosova sada vize dobijaju po posebnom režimu, jer BiH nepriznanjem Kosova ne priznaje ni njihova putna dokumenta.

Lagumdžija je kao razlog za davanje "povlastica" Kosovu vidio ponašanje Beograda, koji je sa Kosovom zaključio sporazum o normalizaciji odnosa, iako je taj sporazum statusno neutralan.

Jasno je da ovaj Lagumdžijin pokušaj da ispod žita stvori uslove za priznanje nezavisnosti Kosova neće proći u Predsjedništvu BiH.

Zabrinjavajuće je to što Lagumdžija očigledno svjesno zanemaruje zvanični stav BiH, pa se postavlja pitanje šta on ima o toga i zbog čega mu je odjednom stalo do Kosova i viza.

Očigledno je da je brzo zaboravio svoje izjave da su dobri odnosi BiH i Srbije stub regionalne saradnje. Jer ovakvim postupcima ti odnosi se sasvim sigurno neće poboljšati. Naprotiv.

Sasvim je sigurno da će još mnogo vremena trebati da BiH izgradi imidž ozbiljne zemlje, sposobne da ima prijateljske, dobre, umjerene i druge primjerene odnose sa različitim zemljama. S obzirom na trenutnu svijest onih koji su nadležni za spoljnu politiku i onih koji sjede po DKP mreži, teško da će to vrijeme uskoro doći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana