Viza za budućnost

Milijana Latinović

Sektor informacionih tehnologija “krije” poslove budućnosti, a sve veće interesovanje za diplomu IT stručnjaka vlada i u Republici Srpskoj. Očigledno je da svijetla budućnost očekuje sve koji su dobro savladali programiranje i poslovno-komunikacijske vještine, jer su plate u toj branši nekoliko puta veće od prosjeka, a na biroima za zapošljavanje uopšte nema kadra tog profila.

Da je BiH u deficitu kada je riječ o tom kadru potvrđuje analiza prema kojoj će Republici Srpskoj i FBiH u iduće tri godine biti potrebno oko 6.000 IT stručnjaka, dok ih, primjera radi, susjednoj Srbiji već nedostaje oko 30.000. Da bi obezbijedili kvalitetan kadar neophodan za uspješno poslovanje brojnih kompanija, nadležni u Srpskoj pokrenuli su pilot-projekat ITP 100-IT prekvalifikacija koji podrazumijeva intenzivnu obuku 100 visokoobrazovanih osoba koje se nalaze na spisku nezaposlenih republičkog Zavoda za zapošljavanje. To je odlična prilika za sve one koji sa fakultetskom diplomom već godinama čame na birou za zapošljavanje čekajući posao u struci.

A da su mnogi u projektu prekvalifikacije prepoznali vizu za budućnost potvrđuje podatak da se na konkurs za prekvalifikacije prijavilo duplo više kandidata nego što ima mjesta na obuci. Po diplomu IT stručnjaka pohrlili su brojni profesori, psiholozi, istoričari, kao i po jedan novinar i stomatolog. Ukoliko sve bude teklo prema planu idejnih tvoraca tog projekta, za manje od pola godine 100 polaznika dobiće diplomu sa kojom su im otvorena vrata svih domaćih, ali i inostranih kompanija koje zapošljavaju kadar tog profila. Dobro je što je Republika Srpska napravila iskorak i nastoji da prati svjetske trendove. Velika zainteresovanost za IT prekvalifikacije svakako potvrđuje da smo na dobrom putu. Međutim, oni koji su godinama krojili studijske programe trebalo je mnogo prije da prepolove upisne kvote na pravu i ekonomiji, gdje se  školovalo najviše kadra za biro, i više pažnje posvete informacionim tehnologijama i profesijama koje su prozor u svijet. Činjenica je da su hiljade mladih ljudi čije diplome godinama skupljaju prašinu potrošili i vrijeme i novac uzalud jer posla u njihovoj struci nema. Profesiju su, istina, birali sami, ili eventualno prema željama roditelja. Međutim, koliko na birou čekaju posao, pokazalo se da su ipak izabrali pogrešno. Zbog tog začaranog kruga u kojem se vrtimo godinama, institucije RS sada izdvajaju dodatni novac da bi te ljude prekvalifikovale i “dale im hljeb u ruke”. 

Ostaje nada da će ovo biti samo jedan u nizu svijetlih primjera kako bismo u budućnosti obarali rekorde po broju zaposlenih i jednom zauvijek stavili tačku na školovanje kadra za biro.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Iskaznice moje mile
Iskaznice moje mile
Nenadmašan u mržnji
Nenadmašan u mržnji
Nova meta SAD
Nova meta SAD
Uskraćene lekcije
Uskraćene lekcije
Niko neće u vojnike
Niko neće u vojnike
Reforme pod hitno
Reforme pod hitno
Njemački virus
Njemački virus
Moć ratnika
Moć ratnika
Dokle ćemo se lagati?
Dokle ćemo se lagati?
Srpska na suvom
Srpska na suvom
Naopaka istorija
Naopaka istorija
Posljednji trzaji
Posljednji trzaji
Poslaničke prevare
Poslaničke prevare
Američka dresura
Američka dresura
Predizborni rijaliti
Predizborni rijaliti
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana