Viza za budućnost

Danijela Bajić

Mnogi od onih koji žele da napuste BiH i odu da rade u Njemačku, koja traži na hiljade radnika iz zemalja zapadnog Balkana, moraće da budu strpljivi, jer je ambasada ove države u BiH zatrpana zahtjevima za vizu.

Sve je počelo prošle godine kada je državljanima zemalja zapadnog Balkana olakšano zapošljavanje u Njemačkoj.

Na taj način u njemačkim ambasadama je smanjen broj zahtjeva za azil, ali je drastično povećan broj zahtjeva za vizu, pa građani sedmicama čekaju samo na termin, uprkos kadrovskom pojačanju odjeljenja za vize.

Ta čekanja izazvala su paniku i nezadovoljstvo, najviše među građanima koji su već ugovorili posao sa njemačkim poslodavcima. Očekivali su da, eto, još samo dobiju taj dokument, koji često u šali nazivaju "viza za budućnost" i mogu početi da rade u Njemačkoj.

Kako stvari stoje, na to će morati da pričekaju neko vrijeme, a njihova konačna sudbina zavisi od njemačkih poslodavaca, koji svakog časa mogu da raskinu ugovor, čega se državljani BiH najviše i plaše.

Duga čekanja na vizu, s druge strane, ne treba da plaše medicinare koji su posao u Njemačkoj tražili putem Agencije za rad i zapošljavanje BiH koja ima sporazum sa tamošnjom agencijom. Oni su se na vrijeme obratili ambasadi i dobili stalni termin za svoje klijente.

Nažalost, ova situacija pokazala je i da imamo veliki problem koji bi mogao da postane još veći. Jer posljednjih godina hiljade državljana BiH otišlo je da radi u Njemačku, Sloveniju i druge zemlje, a među njima je najviše medicinskih i građevinskih radnika. Činjenica da je broj ljudi koji takođe žele da odu toliki da se samo na termin za predaju zahtjeva za vizu u ambasadi čeka i duže od mjesec, pokazuje da će broj onih koji će sreću potražiti "vani" biti daleko veći.

Njemačka bi u narednih pet godina trebalo da izda dozvole za 20.000 radnika iz BiH, Srbije, Kosova, Crne Gore, Makedonije i Albanije, a činjenica da uglavnom traže radnike iz oblasti medicine, IT sektora i druge stručnjake treba i te kako da zabrine. Jer svako ko ispunjava uslove, svakako da će otići tamo gdje ima bolju platu i uslove za život koji su mu ponuđeni "na tacni".

Zato je gužva za vize zapravo alarm za nadležne, koji treba da reaguju ako žele da zadrže kvalitetne radnike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana