Vitalni interesi

Vedrana Kulaga
Vitalni interesi

Poslije kratkog zatišja, priča o popisu stanovništva u Srpskoj ponovo je nastavljena. Prvi na potezu bio je Ustavni sud RS koji je imao zadatak da ocijeni da li je Zakonom o popisu stanovništva, koji je usvojila Narodna skupština RS, povrijeđen vitalni interes Bošnjaka.

"Vijeće smatra da je NSRS ovlašćena da zakonom uredi materiju popisa stanovništva na području svog entiteta, te da je neosnovan prigovor Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda da RS nije nadležna da donese taj zakon", zaključile su sudije Ustavnog suda.

Dakle, vitalni interes nije povrijeđen, ali je ostala nepobitna činjenica da su predstavnici Kluba Bošnjaka u mnogo navrata pokretali pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa prilikom zakona koje je donosio i usvajao parlament Srpske. Ostavlja se utisak da Bošnjacima uvijek nešto smeta za šta se na kraju uglavnom utvrdi da nema razloga da situacija bude takva.

Jer Republika Srpska ima svoj Ustav i pravo da uradi prijeko potrebni popis stanovništva na svojoj teritoriji. Narodna skupština RS je institucija koja obavlja zakonodavnu vlast u entitetu, ovlašćena da uređuje i obezbjeđuje i osnovne ciljeve i pravce demokratskog i socijalnog razvoja, te politiku i mjere za usmjeravanje razvoja, kao i prikupljanje statističkih i drugih podataka. Dakle, tu nema ništa sporno.

Predstavnicima Kluba Bošnjaka smetalo je to što "nije obezbijeđeno da se u popisni obrazac kao maternji jezik unese termin 'bosanski jezik'. Realno gledajući, jedno je jasno, ponovo forsiranje termina "bosanski jezik".

Bošnjaci prilikom popisa stanovništva nisu stavljeni u neravnopravan položaj u odnosu na građane drugih nacionalnosti, ali kao i uvijek stavili su sebe u položaj koji treba da se ispita, a zašto? E to je već dobro pitanje. Možda žele da se što više oduži proces popisa stanovništva. A Republika Srpska zna koliko je važan popis stanovništva, koji se čeka dvije decenije.

Prema sadašnjim utiscima, najjači je onaj koji govori da Bošnjacima nije u interesu da se obavi popis stanovništva niti sada, niti u iduće dvije decenije.

Jedna stvar je bitna. Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS utvrdilo je da nije povrijeđen vitalni nacionalni interes Bošnjaka u Zakonu o popisu stanovništva.

Još jedna prepreka je srušena. Ponovo se pokazalo da političari u RS nisu zlonamjerni već da samo hoće da se zna koliko nas ima.

A, kako je krenulo, znaće se uskoro.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana