Visoko obrazovanje

Dragana Orlović

"Bijesna sam sa kakvim znanjem ljudi u današnje vrijeme završavaju fakultete, pa čak i postdiplomske studije", nedavno se požalila koleginica na poslu.

Sa njom, kako je ljutito ispričala, kurs stranog jezika pohađa jedna učiteljica koja na testovima prilikom prevoda piše "neznam" i "ti bih". Ista ta učiteljica na svakom koraku ističe da iza Nove godine uspješno završava master i da ima prosjek ocjena 9,7. I to ne na privatnoj, već gle čuda - na javnoj visokoškolskoj ustanovi.

Nažalost, ta učiteljica nije jedina koja sa fakultetskom diplomom ne poznaje gramatiku svog jezika, ali koja će sutra sa tim "znanjem" bez problema da uči djecu. Ipak, ona je primjer koji bi trebalo pomenuti uvijek kada krenu razgovori o kvalitetu visokog obrazovanja kao i cijelog obrazovnog sistema u RS.

Obrazovanje je proces koji neprestano traje. Proces koji je složen i zahtijeva analizu postojećeg stanja, kontinuirano ulaganje, napredovanje… I izmjene zakonskih okvira. Izmjene koje su neophodne da bi kvalitet obrazovanja bio na višem nivou.

Iz tog razloga iduće godine trebalo bi da bude donesen i novi zakon o visokom obrazovanju. Kvalitetnija praktična nastava, revizija nastavnih planova, relicenciranje studijskih programa, kao i precizna definicija i rok za prenos ECTS bodova u iduću godinu, samo su neke od stavki koje treba da se nađu u tom novom Zakonu.

Studenti očekuju posebnu pažnju baš kada je u pitanju unapređenje praktične nastave. Nadaju se da će novi zakon da stvori uslove da praksa bude unapređena i da to bude jedan od kriterijuma prilikom licenciranja visokoškolskih ustanova i njihovog vrednovanja. Da li je to dovoljno? Šta je sa elementarnim znanjem i studenata, i učenika? Gdje je tu rješenje? Sigurno nije sa profesorima koji nerijetko pribjegavaju nametanju metode "učenja napamet" koja je nepoznata u bilo kojoj razvijenoj zemlji.

Cilj te prakse je dvostruk: prikrivanje neznanja kroz eliminisanje mogućnosti razmjene mišljenja, debate, ali i ubijanje kritičkog razmišljanja studenata. I sve dok takav sistem u obrazovnom sistemu ne bude eliminisan, imaćemo učiteljice koje "neznaju" da ne znaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana