Višegodišnje arčenje

Svjetlana Šurlan

BiH je zemlja enormnog trošenja javnog novca na sve i svašta, a najčešće na one stvari koje vode jednu državu u bankrot, propast i dužničku krizu.

Vidljivo je to iz dana u dan, iz godine u godinu, a opet se ćuti i ništa ne preduzima da se to spriječi, nego se i dalje ide istim putem propasti.

Takvo stanje vlada godinama, raste unutrašnji i spoljni dug, broj institucija se povećava, postojeće traže nove objekte za smještaj, nove automobile...

Troškovi administracije svakodnevno se povećavaju, i zemlju neminovno vode u beznađe.

Višegodišnji projekti koji se finansiraju iz budžeta i od stranih donacija, a koje su predložile institucije BiH i koji su uvršćeni u ovogodišnji budžet, pokazali su da ova zemlja ne želi da ide putem razvoja, već samo komfora onih koji je vode.

U svakoj normalnoj zemlji kapitalni projekti imaju  cilj poboljšanje sveukupne ekonomske situacije, progres, konkretne stvari koje će poboljšati funkcionisanje institucija i same zemlje.

U BiH to nije slučaj. Umjesto ekonomski opravdanih investicija na listi projekata, koji će pojesti milione maraka, su informatizacija, digitalizacija i opremanje državnih organa raznoraznim sistemima za koje ni oni koji ih kupuju ne znaju za šta služe.

Smještaj institucija BiH 20 miliona, informatizacija pravosudnih organa 19,93 miliona, digitalizacija 36,93 miliona, vozni park 5,64 miliona, izborni informacioni sistem 3,25 miliona, samo su neke od cifara od kojih se vrti u glavi, a koje će ispariti iz džepova poreskih obveznika i stanovnika ove države.

Na pitanje zašto je to tako, niko neće dati odgovor koji će zadovoljiti stanovnika sa prosječnom platom, čovjeka koji prima penziju manju od 300 maraka, četvoročlanu porodicu koja ne može da priušti ni osnovne namirnice iz potrošačke korpe.

U BiH ne postoji odgovornost za rad u javnim institucijama, odgovornost za narod, za državu. Ne postoji ni saosjećanje i solidarnost države sa velikim dijelom njenih stanovnika, a još manje želja da se stanje propasti zaustavi i popravi. Postoji samo bacanje para u crnu rupu zvanu institucije BiH, iz kojih nikada ništa dobro neće izrasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana