Više novca za nezaposlene

Milijana Latinović

Grčevita borba sindikalaca u Republici Srpskoj da bude poboljšan položaj radnika koji su proglašeni tehnološkim viškom konačno je dobila epilog. Izmjenama Zakona o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, koje je usvojila Vlada RS, biće omogućene veće naknade za radnike koji su na birou završili kao tehnološki višak, pa će umjesto dosadašnjih 256 KM, koliko je iznosila najniža naknada, primati 360 maraka. Osim toga, produženo je i trajanje prava na novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti za radnike sa najdužim stažom sa 12 na 24 mjeseca. Najbolje bi bilo da sve funkcioniše kako treba i da tehnološkog viška uopšte nema.

Međutim, stvarnost je mnogo surovija i nije mali broj radnika kojima su poslodavci uručili radne knjižice bez njihove saglasnosti, krivice ili zahtjeva. U periodu dok traže novi posao, što ne ide uvijek glatko, snalaze se kako znaju i umiju da prežive. Svakako da dobro dođe novac koji primaju dok su na birou. Na taj način omogućeno im je da lakše premoste period do pronalaska novog posla. Dobro je što Srpska staje u zaštitu radnika koji su proglašeni tehnološkim viškom i nastoji da poboljša njihov položaj. Ova mjera naročito je pozitivna ako se uzme u obzir sve masovniji odliv radne snage sa ovih prostora. Suočeni sa svakodnevnim kršenjem radničkih prava, prekomjernim radom i malim platama, mnogi su odlučili da hljeb zarađuju u inostranstvu. Zaposleni moraju znati da je RS uz njih i da ih može zaštititi kad im zaštita zatreba.

Međutim, teško je ne zapitati se da li bi takvih radnika uopšte bilo i da li bi bilo potrebe za tim mjerama, da su korjenite izmjene napravljene u cijelom sistemu, odnosno da smo počeli ispočetka. Bahati rukovodioci su mnoga preduzeća doveli na ivicu ambisa, a u tim slučajevima najviše ispaštaju oni koji su najmanje krivi - radnici. Gotovo da nema lokalne zajednice u Srpskoj u kojoj neki privredni gigant, koji je zapošljavao stotine radnika, nije gurnut u propast. Zaposleni u tim preduzećima ne mogu čak ni na biro, jer poslodavci mudruju i obećavaju šarene laže. Previše je takvih preduzeća i poslodavaca koji svjesno privredu vuku nazad. Sa takvima se trebalo obračunati prije i u korijenu sasjeći javašluk u preduzećima. Da je to učinjeno, ne bi brinuli o statusu radnika proglašenih tehnološkim viškom, ne bi ih ni bilo. Nadležni bi mogli da se posvete unapređenju poslovnog ambijenta, kreiranju olakšica za privredu i povećanju plata zaposlenih, kojih bi iz dana u dan bilo više. Iako su mnoge prilike do sada propuštene, dobro je da nadležni shvataju da su radnici temelj i da bez njih nema ni Republike. Moramo se nadati da će u budućnosti biti mnogo više zakona i propisa koji će ići u korist radnika, a domaćim poslodavcima biti vjetar u leđa u osvajanju novih tržišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana