Višak roda prazni novčanike

Marijana Miljić Bjelovuk

Voćari i povrtari u Srpskoj su po ko zna koji put prepušteni sami sebi, zbog čega domaća proizvodnja svakim danom pada sve niže.

I onda kada imaju dobar rod javljaju se problemi. Ta situacija ih je pogodila ove godine, jer u voćnjacima i baštama ima viška kruške, krastavca kornišona, te drugog voća i povrća koje domaća prerađivačka industrija ne može da otkupi, jer, kako kažu, već imaju dovoljno zaliha.

Zbog toga bi voćari i povrtari mogli ostati bez dodatne zarade, a na takvu situaciju su već sigurno poodavno i navikli, jer jedne godine praznih novčanika ostaju zbog vrućina, druge zbog grada, a treće, eto, zato što imaju viška roda.

Takva situacija je moguća samo kod nas i vjerovatno će biti nastavljena i u budućem periodu ako nadležni ništa ne preduzmu kako bi zaštitili domaću proizvodnju.

Ako su na kraju i prerađivači u pravu i imaju viška zaliha, nadležni u Srpskoj moraju i treba da pronađu druga rješenja za ovaj problem kako poljoprivredna proizvodnja ne bi svakim danom sve dublje tonula.

Onim rješenjima koja su trenutno u opticaju, odnosno iznajmljivanje hladnjača kod prerađivača za smještaj viška roda, voćari i povrtari nisu zadovoljni, jer je veliko pitanje dokle će to voće i povrće biti zaleđeno i da li će na kraju uopšte biti iskorišćeno i naći svoje mjesto na tržištu.

Jasno je da na vremenske prilike, koje su prethodnih godina poharale voćnjake i bašte, ne možemo uticati, ali svakako ne možemo i ne smijemo dozvoliti da višak roda struli i završi na nekoj od obližnjih deponija.

Pored ovog gorućeg problema, voćari i povrtari strahuju i od otkupne cijene viška roda, jer smatraju da bi ih na kraju, ukoliko uopšte postignu dogovor o prodaji, mogli ucijeniti prerađivači.

Jedno je jasno, a to je da se ni u kom slučaju ne smije dozvoliti da domaći višak roda propadne, jer to nije u interesu ni poljoprivrednika, prerađivača, ali ni nadležnih u Srpskoj.

Rješenja treba tražiti iz dana u dan, odnosno sve do onog trenutka dok ne bude pronađeno ono koji će zadovoljiti sve tri strane. U drugom pravcu se ne može ići, jer su poljoprivrednici do sada previše izgubili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana