Virus kosi sve planove

Marijana Miljić Bjelovuk

Virus korona koji hara svijetom ostavlja nesagledive posljedice po sve grane privrede, kojima će, nakon što prođe ovo zlo, trebati godine, pa i decenije da se oporave. Neki to, nažalost, neće ni uspjeti.

Turistički sektor, koji ni do sada nije bio u nekoj zavidnoj poziciji, crpi i posljednje atome snage kako bi skrojio planove da koliko-toliko opstane u ovim teškim vremenima. Domaće destinacije, koje su konačno bile stale na noge i očekivale da će se uspjeti pohvaliti dobrim rezultatom ove godine, uveliko već sumiraju milionske gubitke.

Tako su samo na olimpijskoj ljepotici Jahorini već sabrali da su zbog korone skliznuli u gubitke od šest miliona maraka i to za nepun mjesec dana. Svi planovi ovog proljeća na Jahorini, koja je konačno bila postala top destinacija u Evropi ali i šire, su otkazani, zbog čega će menadžment nastaviti da i dalje zbraja gubitke. Ista situacija je i sa ostalim turističkim kompleksima u Srpskoj koji nastoje da iznađu novac kako bi bar isplatili plate zaposlenima.

Za glavu su se već u prvim danima marta uhvatili i čelnici turističkih agencija jer su zbog korone otkazali putovanja za taj mjesec, ali i za april. Iz svojih vlastitih sredstava isplatili su klijente koji su otkazali putovanja, dok je novac koji je uplaćen za smještaj na tim putovanjima zarobljen u hotelima širom svijeta.

Dodatnu muku im zadaje i strah ljudi koji su uplatili avanse za ljetovanje, pa sada traže povrat novca, koji oni trenutno nemaju, jer je on proslijeđen tu­r-operatorima koji su organizatori putovanja. Zbog toga, po uzoru na kolege iz Srbije, nude klijentima i vaučere koje će moći iskoristiti u roku od godinu kako bi otputovali tamo gdje žele. Međutim, ni tu opciju građani ne prihvataju jer je strah od korone veći i sigurno neće tako lako popustiti i proći.

Nadležne institucije, prije svega Ministarstvo trgovine i turizma RS, ne izlazi sa konkretnim planovima pomoći ovom sektoru, koji zapošljava veliki broj radnika. Ako to ne uradi uskoro, jasno je da će i one turističke agencije koje postoje nekoliko decenija morati staviti ključ u bravu. Ista situacija je i sa turističkim kompleksima u Srpskoj koji će, ni manje ni više, biti samo ruine od prije nekoliko decenija koje će svi izbjegavati u širokom krugu.

Jasno je da svi planovi, kako turističkog sektora, tako i ostalih preduzeća, javnih institucija ali i svakog domaćinstva, padaju kao domine. Korona kosi sve pred sobom i mijenja sve. Pomoć je potrebna svakoj grani privrede. Međutim, kako je praksa bila do sada da jedni iz krize uvijek izvuku više, a drugi manje, ne sumnjamo da će tako biti i ovaj put. Ali time treba da se pozabave nadležni i da ovaj put svima pomognu, a ne samo onim podobnim, kojih je dug spisak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
Kosovo jeste Srbija
Kosovo jeste Srbija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana