Virus bezumlja

Veljko Zeljković

Virus korona i njegove razne alfabet mutacije, kako stvari stoje, ostavile su velike i za sada nesagledive posljedice i po mentalno zdravlje ljudi. I to svakim danom postaje sve očiglednije i vidljivije. Ne samo kod nas, već i širom “demokratskog svijeta”. Od EU gdje su planirali “ukinuti” Božić, preko Ukrajine i Balkana pa sve do Australije. Utisak je kako je ovaj virus najveće psihološke probleme stvorio kod dijela političara, uništavajući u njihovim glavama dijelove mozga odgovorne za razum i pragmatičnost, ali i za osjećaj prava i pravde, a što se onda, naravno lančano prenijelo i na, kako ih oni doživljavaju, niže feudalne klase.

U tom sveopštem ludilu, mediji kao da se utrkuju da ljude “hrane”, truju i opasno polarizuju, a što stvara jedan nepodnošnjivi talas mržnje i netrpeljivosti koji se opasno širi, a pogotovo na ovim našim balkanskim prostorima. Do kojih nepodnošljivih granica sve to ide mogli smo vidjeti i u ovih samo par dana nove godine. Da li je i o čemu razmišljao Šefik Džaferović kada je paradu za 9. januar i Dan Republike Srpske nazvao “maršem odreda smrti”.

Da je BiH normalna država, kao što nije, Džaferović bi odgovarao za širenje nacionalne mržnje. Ako Kristijan Šmit smatra da je visoki predstavnik u BiH, zašto nije reagovao na jednu ovakvu izjavu, ali ni na “javni poziv” za formiranje nekih novih “zelenih beretki”. Umjesto toga i dalje se osporava rođendan, ustavno pravo na postojanje i nasušni opstanak Republike Srpske. Šume, poljoprivredno zemljište... Šta je sljedeće, vazduh? I kada je Srpska, a koja je tokom proteklih godina nerazumnim i neustavnim odlukama raznih visokih predstavnika i Ustavnog suda BiH, satjerana uza zid, odlučila da zaštiti svoja prava, po slovu Dejtona, onda se to pokušava oklasifikovati nekakvim secesionizmom. Uvode se sankcije i prijeti toljagom sa koje je skinuta šargarepa.

Jednostavno, Srpska se svjesno gura u ćorsokak, da bi napravila pogrešan potez i da bi bio obezbijeđen dodatni argument za “intervenciju” i njeno ukidanje. Ovakav scenario koji je osmišljen u glavama Džaferovića, Izetbegovića, Komšića, Turkovićeve, ali i svih onih koji se toliko vole predstavljati kao “građani”, nikom dobrog ne može donijeti. Trebalo bi to da shvate i u samoj EU, Njemačkoj, ali i SAD. Ako se pogleda malo unazad, lako je vidjeti ko je doveo do destabilizacije političkih prilika u BiH. Nije to bila RS, već bošnjačka strana, koja se ponadala da će nakon dolaska na vlast Džoa Bajdena uspjeti ostvariti svoje nacionalne ciljeve, a glavni je stvaranje unitarne BiH po volji jednog naroda, a što se uostalom moglo vidjeti i iz nedavnih izjava jednog od funkcionera SDA Fadila Novalića.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana