Virtuelni neprijatelj sve jači

Danijela Bajić

Morbidne SMS poruke, koje posljednjih dana mahom djeca šalju jedni drugima u strahu da im se nešto ružno ne desi, samo su dio u moru savremenih opasnosti koje vrebaju mališane.

Da je tako, najbolje potvrđuju mnoge opasne igrice, koje su za sobom kao tornado za kratko vrijeme ostavile mnoštvo uplašene ili čak povrijeđene djece. Jedna od njih je igrica "Plavi kit", zbog koje su pojedina djeca i u BiH nanosila sebi bol urezujući šestarom ili nekim drugim predmetom kita na ruci. Ništa manje nije bezazlena ni perverzna igrica "Šarene narukvice", koja na svu sreću nije prešla granicu sa Srbijom. Tu su još i "Smrtonosni selfi", "Igrice izazova" i mnoge druge čiji je cilj da se dijete u najmanju ruku zastraši.

One u ovaj opasan virtuelni svijet, koji je velikom broju mališana dostupan putem mobilnih telefona i računara, uvlače sve više djece. Još ako se uzme u obzir da su djeca, po svojoj prirodi, radoznala i rado bi probala ono što im je zabranjeno, čini se da ovom problemu nema kraja.

Ipak, stručnjaci tvrde da rješenje postoji, a ključ za izlaz iz ovog haosa je u rukama roditelja i nastavnika. Za devijantna ponašanja mališana stručnjaci najviše krive roditelje, jer djeci, koja i ne propričaju kako treba, "ćušnu" mobilni telefon kako bi ih ućutkali. Kasnije se hvale kako je njihovo čedo pametno i sa nepunih pet godina vješto surfa internetom. Međutim, nisu ni svjesni da djecu na taj način guraju u opasnost, jer obično kucanje na telefonu lako može prerasti u želju za gledanjem primamljivih sadržaja, kojima obiluje internet, a za koje se kasnije ispostavi da su štetni. S obzirom na to da je riječ samo o djeci, koja nažalost, često ne razlikuju šta je za njih opasno, a šta ne, oni nerijetko upadaju u ralje negativnih strana virtuelnog svijeta i savremenih tehnologija.

Zbog toga, dragi roditelji, na vrijeme zaštitite svoje mališane od opasnih umova čiji je cilj da preplaše djecu i da im stvore traume. Razgovarajte sa svojim mališanima i objasnite im kako da postupe u slučaju kada dobiju morbidnu poruku ili poziv da igraju opasnu igricu.

Roditeljima kojima je važno da djeca što ranije nauče da koriste savremene tehnologije trebalo bi da bude još važnije da djeca shvate ko može da vreba s druge strane i kakve su njegove namjere. Možda je najbolje da se prisjete kako su, ne tako davno, djeca bez mobilnih telefona i kompjutera imala mirno i bezbrižno djetinjstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana