Viktor Bubanj

Viktor Bubanj
Viktor Bubanj

Vesni Subotić, koja je 1992. godine dovedena u logor za Srbe "Viktor Bubanj", kasnije nazvan "Ramiz Salčin", muslimanski ekstremisti ubili su majku, oca i stariju sestru. Kad je jedan vojnik pokušao da je siluje, ona je razbila flašu od vode i krhotine mu zabila u leđa. On je iskrvario, a nju su ubili ispalivši joj tri metka iz pištolja u grudi. To sam lično vidjela, jer se sve dešavalo u našoj ćeliji.

To je svjedočanstvo Sarajke N. R., rođene 1972. godine, koju su pripadnici "zelenih beretki" uhapsili u maju 1992. godine u njenom stanu.

Ona i još pet mladih Srpkinja, prema njenom dramatičnom svjedočenju, bile su konstantno silovane. Zlostavljalo ih je dvadesetak vojnika Armije RBiH. Ona je svjedok i da su tu, pred logorašima, početkom septembra 1992. strijeljana četiri zarobljena srpska vojnika.

Stražari su nas, svjedoči dalje ona, da bi nas prisilili da budemo poslušne, izvodili u krug logora na lažna
strijeljanja. Pucali su nam preko glava, a onda su nas vraćali u ćelije uz "obećanje" da će nas ubiti sutra.

Kad je ostala u drugom stanju komandir logora tražio je od nje da potpiše izjavu da su je Srbi silovali i da će joj dozvoliti da abortira, ali to nije smjela da učini, jer kad je jedna djevojka pristala na to odvedena je navodno u kliniku "Jezero" odakle se nije vratila.

Jedan od logoraša Jovan Savić kaže da je od batina i gladi za samo šest mjeseci, koliko je on proveo u tom logoru, umrlo 47 Srba.

Djelići su ovo mukotrpne borbe za goli život srpskih zarobljenika u zloglasnom logoru "Viktor Bubanj".

Međunarodni komitet Crvenog krsta zatočenike logora "Viktor Bubanj" registruje tek krajem februara 1993. godine. Tadašnjem francuskom ministru zdravlja Bernaru Kušneru sredinom 1992. nije promaklo da je riječ o logoru, ali on to nije prenio francuskoj javnosti, baš kao što to nije učinio ni tadašnji specijalni izaslanik UN za ljudska prava Tadeuš Mazovjecki.

Još 2003. godine Biro Vlade RS za saradnju sa Haškim tribunalom podnio je optužnicu Tužilaštvu tribunala protiv odgovornih. Među njima su i upravnik i komandir u tom zatvoru Besim Muderizović i Ramiz Avdović koje je SIPA po naredbi Tužilaštva BiH uhapsila juče. To je prvo hapšenje u vezi sa zločinima u 126 logora za Srbe koliko ih je bilo u Sarajevu.

Danas je na mjestu logora "Viktor Bubanj" Sud BiH.

Srpska krv je oprana, prostorije su renovirane, ali ostaje pitanje hoće li se ikad u tom sudu, čiji je predsjednik Meddžida Kreso, pojaviti ijedan naredbodavac tih zločina iz bošnjačkog vojnog i političkog vrha.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana