Vikiliks

Sandra Miletić
Vikiliks

Osnivač veb sajta "Vikiliks" Džulijan Asanž ispunio je svoje obećanje i do temelja uzdrmao ne samo američku administraciju, nego i cijeli svijet, objavljivanjem 251.287 povjerljivih dokumenata iz Ministarstva spoljnih poslova SAD.

Nisu (za jedne ludo hrabrog, za druge neodgovornog i opasnog) Asanža u njegovoj namjeri spriječila ni upozorenja Stejt departmenta o opasnostima u kojima bi mogao da se nađe veliki broj ljudi, pa ni hakeri koji su u nedjelju, kada su dokumenta trebalo da budu objavljena, srušili sajt "Vikiliksa", koga nazivaju globalnim uzbunjivačem javnosti.

Tako su najpoznatiji svjetski listovi "Njujork tajms", "Gardijan", "Mond", "El Pais" i "Špigl" objavili na svojim internet sajtovima hiljade povjerljivih dokumenata američkih tajnih službi koje im je dostavio "Vikiliks".

I cijeli se svijet digao na noge. Naime, u dokumentima, koji se odnose uglavnom na posljednje tri godine komunikacije Vašingtona sa velikim brojem ambasada i konzulata širom svijeta, ima zaista svega - od ucjena do špijunaže.

Cijeli je svijet tako saznao šta američki ministri i ambasadori misle o najuticajnijim liderima na svijetu poput Gadafija, Putina, Medvedeva, Berluskonija.... Tu je dovoljno samo reći da se spominju riječi paranoičan, lud, slab... Saznaje se i da su obavještajne službe SAD špijunirale vodeće ličnosti UN, uključujući generalnog sekretara Ban Ki Muna.

Kada je o BiH riječ, navodi se da državna imovina ne treba da "blokira cijeli napredak" u BiH, posebno imajući u vidu da aktuelni tim UN u BiH (OHR) nije više efikasan. Piše i da se pomoćnik državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Filip Gordon složio da aktuelni sistem koji je međunarodna zajednica instalisala u BiH ne radi baš najbolje.

Piše i da je savjetnik francuskog predsjednika Sarkozija Levit kritikovao srpskog ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića da "ne čini ništa da OHRabri Srbe da se vrate na Kosovo". Spominje se i Slovenija koja je bila ucijenjena da prihvati jednog zatvorenika iz zloglasnog zatvora Gvantanamo, ako njeni čelnici žele susret sa američkim predsjednikom Barakom Obamom. Zanimljiva je i direktiva Ministarstva spoljnih poslova SAD od 31. jula 2009. poslata američkim ambasadama u 30 gradova, "od Amana, preko Berlina do Zagreba" a po kojima treba špijunirati diplomate iz tih zemalja pri UN.

Neki od dokumenata koji će biti objavljeni u budućem periodu otkriće i zašto Ratko Mladić svih ovih godina nije uhapšen, a sa nestrpljenjem se očekuju i dokument o američkoj ulozi u "Oluji", dokument kojim je Ričard Holbruk navodno obećao imunitet Radovanu Karadžiću.

Dokumenta su u trenutku postala tema broj jedan u svakom kutku svijeta, a već su uslijedila objašnjenja, upozorenja.

Šta će tek da uslijedi, možemo samo da zamislimo, jer ono što se u njima vidi, zasigurno će mnogima (blago rečeno) da zasmeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana