Vijek kaskanja

Aleksandar Stojanović

Mnogi analitičari saglasni su da Evropska unija nema budućnost, a da je “Bregzit” bio početak njenog kraja, a ovo su u više navrata ponavljali i neki naši političari. S druge strane, Svjetska banka je objavila podatak da bi prema dosadašnjoj stopi rasta ekonomije BiH tek za 100 godina dostigla standard EU.

Dakle, jedan savez koji je u ekonomskom smislu čitav vijek ispred BiH, a koji čine najmoćnije i najorganizovanije države Evrope, nalazi se pred raspadom, a mi u BiH još imamo one koji nas ubjeđuju o budućnosti i opstanku cjelovite BiH. Tako da, priča o nemirima i katastrofi u slučaju dogovora ili eventualnog preuređenja BiH je licemjerna i lažna.

Ovo ima posebnu težinu, ako znamo da nam o “katastrofalnim” posljedicama i nemogućnosti mirnog razlaza govore oni koji su na miran način, najuzvišenijim demokratskim postulatom, referendumom, napustili Evropsku uniju, ali i onaj dio Evrope koji nije uspio da ubijedi građane u Velikoj Britaniji o štetnim posljedicama izlaska iz EU. Štaviše, možemo da vidimo da su posljedice po Veliku Britaniju minimalne.

Sve ovo pokazuje da je miran izlazak iz bilo kojeg saveza, unije ili konfederacije moguć i realan. Sem ako neko drugi ne želi da se on desi u krvi. To nam govori da  pitanje BiH nikad nije ni bilo pitanje za tri konstitutivna naroda, već isključivo pitanje interesa velikih sila. I potvrđuje tezu da su upravo oni najveći krivci za tragične sukobe.

Ovaj podatak o vijeku kaskanja za ekonomskim standardom EU ogolio je mnoge politike i na površinu izbacio licemjerje i besmisao ovakvog uređenja i daljeg funkcionisanja BiH. A ne treba se zavaravati, pa pomisliti da bi nas EU ikad prihvatila s ovakvim standardom i ovolikom količinom neriješenih pitanja. Dakle, ovdje svako svakoga laže.

Političari nas ubjeđuju da smo na evropskom putu i da je pitanje, ako ne članstva, onda kandidature, samo pitanje vremena. Evropski zvaničnici nas ubjeđuju da smo im bitni, da nas žele u EU i da je naša budućnost samo sa njima. Uvijek uz jedno veliko “ali”. I tako dok lažemo sami sebe i jedni druge, mi u BiH, što bi se narodski reklo, glođemo kosti i živimo od danas do sutra, a ljudi u EU o nama ne znaju ništa sem da se ovdje desio krvavi sukob devedesetih godina.

Svjetska banka je istakla da BiH ima nevjerovatna prirodna bogatstva i veliki potencijal za napredak. Ali nisu otkrili toplu vodu, znamo to već 30 godina. Problem je što potencijal ili završi u džepovima domaćih ili stranih političara. A narod razočaran izdajom brojnih ideja, vidi samo ovaj podatak da je EU ekonomski vijek ispred BiH i jedino rješenje vidi u autobuskoj karti u jednom pravcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana