Vijeće naroda

Svjetlana Šurlan

Vijeće naroda Republike Srpske juče je biralo predsjednika i sudije Ustavnog suda Srpske, a bošnjački delegati očekivano, kao i pojedini srpski delegati sa partijskom knjižicom SDS-a (još očekivanije, s obzirom na predstojeće lokalne izbore) potrudili su se da stvar zakomplikuju.

Bošnjački delegati, kao i nebrojeno puta do sada, nastojali su na sve moguće načine da blokiraju rad ove institucije, pa su našli stotinu i jedan razlog da zašto Ustavni sud ne bi trebalo da bude popunjen juče, a što se njih tiče ni bilo kada.

S obzirom na to da su Ustav RS ponovo protumačili na samo njima svojstven način, i kada su uvidjeli da im objašnjenja i “argumenti” ne piju vodu, odlučili su da sjednicu Vijeća naroda i napuste.

Da im cijeli trud ne bi bio uzaludan, na kraju su se odlučili da ipak pokrenu procjenu ustavnosti donesenih odluka. Ipak je, kako kažu, važno koji dan se biraju sudije i njihov predsjednik, a juče nije bio dan za to.

Zasmetalo je Bošnjacima i to što ostali delegati nisu podržali da se predsjednik Ustavnog suda Mirko Zovko, kojem je istekao mandat, obrati kao gost Vijeću, iako su godinama, a i juče, delegati tvrdili kako Zovko ne radi kako treba i ne stavlja na dnevni red sjednica suda njihove zahtjeve za ocjenu ustavnosti i povredu vitalnog nacionalnog interesa. Juče im je baš bilo stalo da ga čuju.

Argumenti SDS-a, s druge strane bili su čisto političke prirode. Uostalom, jasno je propisano da sudije, što je SDS-u zasmetalo, po izboru više ne mogu da budu članovi političkih partija.

Kako god, procedura izbora predsjednika i sudija Vijeća naroda bespotrebno je zakomplikovana i ispolitizovana.

Čudno je kako poslije toliko prethodnih promašaja, bar bošnjački delegati do sada nisu utvrdili znanje. SDS će tek da sabere korist koju su od svega imali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana