Vidovićev urbanizam

Goran Maunaga
Vidovićev urbanizam

Od 2003. godine, kad je Urbanistički zavod RS kao institucija od posebnog interesa za Republiku Srpske iznenada prešao u ruke banjolučkog biznismena Jovana Vidovića, pa sve do danas, taj zavod je, iako u nazivu nosi ime entiteta što mu pridaje značaj državne institucije, Vidoviću služio isključivo za lično bogaćenje i izbjegavanje plaćanja zakonom propisanog poreza.

Zato bi, poslije otkrića da je Vidović izbjegao da Zavodu plati oko pet miliona maraka za 174 urađena projekta, i oko milion maraka poreza u budžet RS, trebalo razmišljati o mogućnosti poništenja nezakonite privatizacije Urbanističkog zavoda.

Jer, iako je Zavod 1993. godine proglašen institucijom od posebnog interesa za RS, njegova privatizacija na volšeban način počinje 2002. godine.

Tada je oko 11 odsto državnog kapitala prodato Siniši Hrnjazu po cijeni koja je trebalo da bude tajna.

Ključni momenat preuzimanja Zavoda bio je kada iste godine većina akcionara, među kojima i grad Banja Luka, Jovanu Vidoviću odobrava dokapitalizaciju preduzeća. Vidović je postao vlasnik 48,88 odsto kapitala.

Za sada je očigledno da su u tom slučaju potpuno zakazali ili Specijalno tužilaštvo ili Jedinica za posebne istrage MUP-a RS. Ili obje te institucije. Jer do dokaza i dokumenata o kriminalu novinari su i u ovom slučaju došli prije tužioca i policije.

Isto tako je i u "predmetu Banjalučko polje". Novinari su prije nekoliko godina iznijeli dokaze da je tu Vidović na prevaru prisvojio šest dunuma vojnog zemljišta, falsifikujući dokumentaciju u gruntovnici. Specijalno tužilaštvo RS od tada istražuje taj slučaj, ali nikakvih rezultata do danas nema.

Zašto? Pošto ni odgovora o razlozima zastoja te istrage iz Specijalnog tužilaštva i policije nema, najvjerovatnije da ga zna sam Vidović i onaj s kim se on o tome dogovorio.

Dugogodišnje mutne radnje oko Zavoda trebalo je da istraži i Komisija za reviziju privatizacije preduzeća i banaka u RS, čiji je predsjednik bio Borislav Bijelić, koji je zatražio istragu Specijalnog tužilaštva RS, ali koji u međuvremenu postaje direktor tog istog zavoda.

Nakon što je Bijelić od Zavoda sebi obezbijedio veliki stan, radnike je doveo do otkaza, a on je napustio firmu.

Istražni organi će valjda sada doći do nekih rezultata, dok radnici Zavoda svoju budućnost u toj firmi vide jedino u slučaju da Vlada RS Zavod vrati u svoje vlasništvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana