Vežite pojas

Darko Momić

Potez ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača kojim je 42 saobraćajna policajca sklonio sa ulice i oduzeo im bijele opasače, koje su zloupotrebljavali i koristili za ostvarivanje lične koristi, svakako zaslužuje pohvalu, iako se teško oteti utisku da je takva reakcija ministra mogla da uslijedi i mnogo ranije.

Kada je prije dva dana objavljen prvi tekst u našem listu o nesavjesnim saobraćajnim policajcima u kojem je navedeno da im je disciplinska komisija Službe za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu MUP-a RS izrekla novčane kazne od 20 odsto plate u naredna tri do četiri mjeseca, većina građana bila je ogorčena, jer su smatrali da to nije nikakva kazna za nesavjesne policajce. A zašto su bili ogorčeni i zašto bi to stvarno bila nikakva kazna, najbolje pokazuje sljedeća humoristična anegdota.

“Pitali policajca za koliko vremena može da kupi mercedes i on odgovori: - Zavisi, ali ako bi se uhvatio stop palice i bio bezobrazan prema ovim gastarbajterima, za jedno tri mjeseca.

Pitali potom graničnog policajca za koliko on može da kupi mercedes, a on odgovori: - Zavisi, ali ako bi bio malo pojačan prekogranični saobraćaj i ako bih sarađivao sa carinicima, za jedno mjesec dana.

I pitali onda saobraćajnog policajca za koliko može da kupi mercedes, a on odgovori: - Zavisi, ali ako bih se obezobrazio i ako bi me kolege pustile da se malo razmašem, za jedno šest mjeseci.

Oni što su ga pitali u čudu ga pogledaše: - Ma šta pričaš? Ovaj obični policajac može kupiti za tri mjeseca, onaj granični za mjesec dana, a tebi treba šest mjeseci?!

- Oh, pa velika je fabrika mercedes - odgovori im mrtav-hladan saobraćajac.”

Naravno da je anegdota preuveličana, kao i svaka anegdota, ali na jako uvjerljiv način dočarava kako i koliko “uzimaju” saobraćajni policajci. Uostalom, rijetki su vozači koji to nisu iskusili na sopstvenoj koži i koji poslije neuspjelih džokera “zovi” ili “pomoć prijatelja” nisu pristali na “pola-pola”. Ali ne treba dizati viku samo na nesavjesne saobraćajce, ako ni zbog čega drugog, onda zato što im je izrečena kazna koja se poklapa sa najgorom narodnom kletvom, a koja glasi “dabogda im'o, pa ne im'o”. Naravno da ih ne treba ni žaliti zato što bi sigurno imali ozbiljnih problema da dokažu nesrazmjer između prihoda i imovine.

Ali primanje mita jednako je davanju mita i zato ne treba dizati viku samo na saobraćajne policajce, jer bi to bilo jako licemjerno. Onaj koga nikada nisu pustili “gratis” i ko u telefonskom imeniku nema bar jednog saobraćajca, neka prvi baci kamen. Svi ostali - vežite pojas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bol ne jenjava
Bol ne jenjava
Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana