Veto

Vedrana Kulaga
Veto

Iako je Republika Srpska u planiranom roku ispunila svoje zadatke, imenovala premijera i nove ministre u Vladi Srpske, formiranje izvršne vlasti ipak se nije nastavilo tako glatko.

Nezadovoljni raspodjelom čelnih funkcija u Vijeću naroda RS, usljed propale politike ucjenjivanja, delegati Kluba Bošnjaka pronašli su povredu vitalnog nacionalnog interesa prilikom izbora Vlade RS, odnosno njenih ministara i novoimenovanog premijera.

I onda, gle čuda. Bošnjacima je malo trebalo da se "do pola" predomisle. Novoimenovanim ministrima su dali "zeleno svjetlo", ali ne i Džombiću. A šta je Vlada bez svog predsjednika? Tako se ponovo stalo sa konačnim formiranjem izvršne vlasti u RS, ali na kratko.

Zatvaranjem ovog poglavlja knjige o formiranju izvršne vlasti na nivou Republike Srpske, otvoreno je novo u kojem je radnja premještena u Ustavni sud RS koji će dati epilog cijele priče konstituisanja Vlade RS poslije opštih izbora održanih u oktobru prošle godine.

Posljednje poglavlje biće ispisano do kraja januara kada će Ustavni sud donijeti konačnu odluku o tome da li je ili nije imenovanjem Aleksandra Džombića za premijera Srpske povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS prihvatilo je juče da razmatra zahtjev Kluba Bošnjaka za utvrđivanje povrede vitalnog interesa prilikom izbora Džombića za premijera. Ustavni sud RS, kao i mnogo puta do sada, dobio je težak zadatak. Rad Vlade RS je od ogromnog značaja za RS i njene stanovnike. Samim tim, veoma je važno da ona u što skorijem periodu počne sa radom u novom sazivu koji je potvrdila Narodna skupština RS.

Bošnjaci su zaigrali početkom ove godine opasnu igru. Politikom ucjenjivanja vremenski su na kratko blokirali formiranje Vlade RS ulaganjem veta na izbor premijera.

Bilo kako bilo, Ustavni sud će presuditi i ocijeniti, ali i izreći odluku i to u, za svaku, pohvalu, veoma brzom roku.

Ako se zna da je taj sud i ranije donosio pravedne odluke, odbijajući besmislena veta Kluba Bošnjaka možemo da se nadamo da će sud 31. januara saopštiti odluku na osnovu koje će novoimenovana Vlada RS početi sa radom u punom kapacitetu. Na korist RS i njenih stanovnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana