Veselo i prljavo

Miloš Vasiljević
Veselo i prljavo

Političke partije iz Republike Srpske već slažu kockice kako bi privukle apstinente, uz pretpostavku da će zadržati stare glasove, ali i “ukrasti” neki iz protivničkih redova.

Još kampanja nije zvanično počela pa, samim tim, čeka se i način na koji će djelovati u kampanji, te koji su to glavni aduti za dobar izborni rezultat.

Očigledno, za ove opšte izbore, uz direktni kontakt sa glasačima i mitinge koji će biti ostavljeni za sami kraj, akcenat većine partija biće stavljen na društvene mreže.

Upravo zbog sve veće popularnosti društvenih mreža, ali i vremena ljudi, prije svega mladih, na tim platformama stranke imaju “jake” stranice, gdje prije svega svoje simpatizere, ali i ostale obavještavaju o daljim koracima, ali i tome šta planiraju uraditi u skorijoj budućnosti.

I dok se u prethodnim kampanjama kod nas, ako izuzmemo onu iz 2020. godine, kada je za lokalne izbore vođena onlajn kampanja bez većih okupljanja zbog virusa korona, sve svodilo na velike mitinge, ova će biti atipična po mnogo čemu.

Direktna komunikacija pokazala se kao efikasna, pa će teren uz, “bombardovanje” na društvenim mrežama biti baza za većinu političkih subjekata.

Manje od dvije sedmice ostalo je da vidimo kako će početi kampanja u Srpskoj. Biće ovo godina kada će dovlačenje autobusa i stranačkih vojnika u njima, sudeći po najavama, u velikoj mjeri postati prošlost. Nije isključeno da partije imaju nekolika većih skupova, ali očigledno da su društvene mreže i vlast i opozicija prepoznali kao veliku šansu koja je, usput, i relativno jeftina.

Neće ni sada nedostajati političkih džinglova, spotova, bilborda i pjesme pod šatorima, ali očigledno da će političari u kampanji više vremena provoditi u manjim grupama.

Mitinge ostavljaju za sami kraj kako bi pokazali svoju superiornost u odnosu na političke oponente, ali i da se uvjere u snagu stranačke infrastrukture, pa i vjernost.

Drugi oktobar je blizu, jedni će juriti tri odsto, drugi mjesto više u parlamentima, a posebno interesantna će biti borba za inokosne funkcije. Izvjesno je da će biti veselo. I prljavo. Na to smo i navikli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana