Velikosrpska vakcina

Aleksandar Stojanović

Komplikovane procedure, zapaljiva retorika i političko podmetanje nogu razlog su što je BiH vjerovatno najnefunkcionalnija svjetska država, pa situacija nije ništa bolja ni u pogledu nabavki vakcina, koje bi bar bile početak kraja agonije sa epidemijom virusa korona.

  Postalo je jasno da ovaj proces nije samo pitanje zaštite zdravlja, nego je i odraz političke vještine i sposobnosti, jer od početka distribucije prve vakcine prvi, i do sada jedini problem, bilo je pitanje politike. Nekome je smetala što je ruska, a najmanje je bilo važno da li je ona djelotvorna. Tako da je mantra kojom neko nastoji da predstavi kako se brine o zdravlju svog stanovništva odmah pala u vodu i od početka je vidljivo da vakcina u širim pogledima predstavlja isključivo pitanje dominacije, politike i geopolitike.

BiH ne bi bila to što jeste da ni u ovom slučaju nije specifična i drugačija od ostatka svijeta. Dok problemi u isporuci i nabavci vakcina potresaju temelje Evropske unije, zvuči nevjerovatno da je u jednoj nestabilnoj državi, gdje ne postoji naznaka masovne vakcinacije, jedan ministar ostao nijem i napravio se lud na ponudu da po znatno jeftinijoj cijeni nabavi vakcine samo zato što dolaze iz Rusije.

Međutim, kao da takva bruka nije bila dovoljna, pa je u nesebičnoj i, prije svega, neophodnoj, donaciji Srbije ta ista ministarka našla razlog da još jednom ispolji svoj ekstremizam. Tako je, nošena tom mržnjom, zamijenila Veliku Britaniju za “Veliku Srbiju”, jer je britansku vakcinu iz Indije nazvala jeftinom i pokušajem ostvarivanja srpske dominacije u regionu?! I za tu svoju izrečenu glupost, cijela BiH će dobiti tužbu iz Velike Britanije. Samo da sljedeća izjava ne bude da se taj velikosrpski projekat sprovodi pod patronatom Britanaca.

Slične reakcije smo mogli da vidimo od poraženih struja u Crnoj Gori, koja je po pitanju borbe sa epidemijom najgora u Evropi, ali i taj mali znak pažnje iskoristili su za ispoljavanje mržnje prema jednom (većinskom) narodu u svojoj državi.

Nebitno je ko ima kakvo mišljenje o Vučiću kao predsjedniku ili o samoj vakcinaciji, ali prosto je nevjerovatno da iz usta pojedinih ljudi ne može izaći makar formalno “hvala”, nego i ovakve situacije koriste kako bi ostvarivali jeftinu političku korist. I to je dokaz da oni najnesposobniji i najlošiji opravdanje uvijek traže u mržnji.

Tužno je da neko u medicini nađe prostor za politiku, odnosno kada od vakcine ima fatamorganu nekakve ideološke platforme. Ali, to sve govori o ozbiljnosti njihovih politika i priča koje nastoje agresivno da nametnu domaćoj i široj javnosti. Samo se nadam da će perjanice takvih politika shvatiti da time ne siju  mržnju samo među svojim narodom, nego da od pojedinaca protiv kojih se navodno bore prave državnike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana