Vehabije

Goran Maunaga
Vehabije

Tačno onako kako smo i predviđali prije nekoliko godina kad su grupice vehabija po Federaciji BiH tek počele da se oglašavaju suprotstavljajući se lokalnim imamima i zvaničnim opštinskim vlastima, od kojih neke već tada nisu imale ništa protiv tih radikalnih islamista, uslijedilo je omasovljenje vehabijsko-selefijskog pokreta, preuzimanje lokalnih džamija i uvođenje šerijatskog prava.

Nedavno je u Beču, u vehabijskoj centrali čiji je šef Bošnjak i hafiz Muhamed Porča, donesena odluka o kupovini čitavog bivšeg srpskog sela u BiH. Prema procjeni s terena, koju je izvršio vođa vehabija iz Gornje Maoče Nusret Imamović, odluka je pala na selo Gornja Dubnica kod Kalesije.

Za razliku od ranijeg konfuznog načina rada vehabija u BiH, njihovo djelovanje u posljednje vrijeme govori da se radi o dobro osmišljenoj organizaciji. Najvećim napretkom smatraju to što danas imaju prećutnu ili, čak, javnu podršku predstavnika vlasti u lokalnim zajednicama u kojima djeluju.

Upravo takvu podršku uživaju u Kalesiji, opštini čiji je načelnik Rasim Omerović njihov otvoreni zaštitnik. Omerović ih podržava čak i kad pripadnici SIPA pretresu njihove kuće zbog sumnje da su povezani s terorizmom, Omerović i u takvim slučajevima unaprijed presuđuje da je riječ "o nevinim ljudima, jer su to hrabri branioci BiH".

Za samo godinu, Omerović je trasirao i u djelo sproveo "legalan" način protjerivanja Srba, a naseljavanja vehabija u Gornjoj Dubnici. Novac za povratak Srba preusmjerio je vehabijama, lažući i da put u čiju gradnju je uložio 50.000 KM, vodi ka izvorištu vode.

Zato se danas stubovi za električnu energiju u Gornjoj Dubnici nalaze tik uz kuću u kojoj živi Srbin, ali on nema struje za razliku od svih kuća u kojima su vehabije. Istovremeno, baš nijedna kuća za srpske povratnike nije obnovljena.

Opstrukcija povratka Srba i pomoći onim malobrojnim koji tamo žive, istina, traje od kraja rata do danas, ali kad je Omerović krenuo u realizaciju ideje o formiranju vehabijskog sela, taj proces je baš ubrzan. Nasuprot tome, sve vehabijske porodice imaju maksimalnu Omerovićevu podršku. Ali, zato, ako iz Gornje Dubnice bude organizovan napad na kakvu instituciju BiH ili neku stranu ambasadu, kao što je to nedavno bilo organizovano iz Gornje Maoče, najviši zvaničnici ocijeniće da se radi o "nevažnom pojedinačnom izgredu". Ako je već tako, onda neka baš "hrabri vehabijski ratni branioci BiH" mirno formiraju svoje komune zasnovane na šerijatskom pravu, ali što dalje od srpskih povratnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana