Vehabije u Srpskoj

Goran Maunaga
Vehabije u Srpskoj

Poslije formiranja jakih vehabijsko-mudžahedinskih ćelija po Federaciji BiH, poput one u Gornjoj Maoči, oficiri "Al-Kaide" ustremili su se na Republiku Srpsku. Svoje nove baze počeli su da formiraju, za sada, u Janji i Novom Gradu.

To, kao i uvijek u samom početku, još ne izgleda opasno, ali ako se u Republici Srpskoj djelovanje vehabističkog pokreta zakonski ne uredi i ne sasiječe u začetku i korijenu, vehabije će, kao i svuda gdje se nalaze, početi čuda da prave i po Srpskoj.

Za sada je, recimo, u Novom Gradu prisutno "samo" desetak vehabija, ali toliko ih je u početku bilo i u Gornjoj Maoči. Tu, na primjer, djeca danas uče po školskom programu Saudijske Arabije, a očevi im imaju česte obuke i vježbe u bojevom gađanju. Ako se ne bude hitno i preventivno djelovalo, do toga će sigurno da dođe i u Srpskoj.

U Novom Gradu grupa od desetak vehabija za sada se oglasila tako što su se suprotstavili lokalnom imamu u toku vjerske službe. Slijedi pokušaj omasovljenja pokreta, preuzimanja lokalnih džamija i uvođenje šerijatskog prava i propisa.

Javnost tek u posljednje vrijeme postaje svjesnija razmjera sukoba koji proizvode vehabije. Vehabijski pokret, čiji pripadnici sebe smatraju borcima za "čisti islam", u BiH se sve više nameće. Vehabijama se nazivaju oni koji zastupaju radikalno, nametljivo i isključivo tumačenje islama.

Do rata 1992. godine i dolaska arapskih državljana, vehabijsko učenje islama nikad nije praktikovano u BiH. Sukob vehabija, koji sebe nazivaju "sljedbenicima Kurana i suneta", sa onima koji praktikuju tradicionalni islam, u FBiH je dostigao intenzitet fizičkih obračuna. Vehabije su pokušale da zaposjednu Carevu džamiju u Sarajevu, te džamije u Konjicu i Mostaru. Željeli su da u njima obavljaju svoj molitveni obred, koji se znatno razlikuje od tradicionalnog.

Vehabije su u septembru prošle godine pretukle nekoliko učesnika sarajevskog ljueer festivala. Po FBiH "patrole" vehabija, kao "šerijatska policija", maltretiraju mlade parove koji se ljube u javnosti.

Porazno je i to što istraživanja pokazuju da se 13 odsto od oko dva miliona Bošnjaka izjasnilo da poštuje doktrinu vehabija.

Oni su do sada svoje ćelije raspoređivali u graničnom pojasu sa Srpskom, a sada su prešli i tu granicu. Srpska će se teško, ako ne bude imala podršku predstavnika međunarodne zajednice, sama oduprijeti tom nadirućem svjetskom zlu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana