Vehabije, terorizam i višnje

Goran Maunaga
Vehabije, terorizam i višnje

Pripadnici šerijatske policije iz Saudijske Arabije Alguasem Ahmet Ibrahim i Aldaood Ibrahim Abdulaziz, koji su snimali heliodrom u Lukavici na koji je dan ranije helikopterom stigao premijer RS Milorad Dodik, odmah poslije davanja izjave u SIPA pušteni su i već se nalaze u svojim domovima u Rijadu.

SIPA je saopštila da je iz razgovora s njima, kao i iz snimaka koje su načinili, zaključeno da sve to nema nikakve veze sa Dodikom.

Poznajući dosadašnji način rada SIPA, možemo zaključiti da je takav zaključak donesen "analitičkim pregledom snimaka" koji je potvrdio da se ni na jednom od njih ne nalazi Dodik.

Osim toga, šerijatski policajci fino su i pošteno priznali da su na tom heliodromu, gdje se nalazi i objekat Interventne jedinice, snimali jedno zanimljivo drvo ‡ višnju.

Sve da su Saudijci u svemu potpuno čisti, sama ta nebulozna izjava da su snimali drvo višnje bila je dovoljan razlog da se pokrene šira istraga i malo bolje provjeri otkud oni tu.

Jer, u to da su bezbjednjaci iz Saudijske Arabije, koji u BiH dolaze već nekoliko puta, na mjestu dolaska premijera Dodika i delegacije, i na mjestu gdje se nalazi objekat Interventne jedinice, snimali drvo višnje, ne mogu da povjeruju ni najnaivniji.

U cijeloj ovoj priči zapanjio je nivo "koordinacije" rada SIPA i Tužilaštva BiH i to u momentu kad terorističko djelovanje vehabija i lica afroazijskog porijekla u BiH dobija na intenzitetu.

Naime, kako je u SIPA rečeno, Tužilaštvo treba tek da odluči ima li u svemu elemenata krivičnog djela, ali su Ibrahim i Abdulaziz preko turističke agencije "Novela" automatski napustili BiH.

A na to da u BiH postoji velika opasnost od terorizma i radikalnog islama, da nikakvu sumnju ili upozorenje ne treba ignorisati i da sve i svakoga dobro treba provjeriti, pa neka postoji i najmanja sumnja, odavno upozoravaju predstavnici RS. A da njihova upozorenja ozbiljno treba shvatiti, pokazuje sve ono što se dešavalo u BiH proteklih dana.

Šta sad vrijedi Tužilaštvu sve i da ustanovi da se u ovom slučaju radilo o pripremi atentata ili terorističkog napada? Da li će neko iz SIPA i Tužilaštva možda ići u Rijad?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana