Vehabije iz Maoče

Goran Obradović
Vehabije iz Maoče

Policijskom akcijom "Svjetlost" u Gornjoj Maoči, u kojoj je u ponedjeljak uhapšeno sedam vehabijskih vođa i pronađena veća količina naoružanja, potvrđeni su svi dosadašnji medijski natpisi o tome da pripadnici ovog radikalnog islamskog pokreta stacionirani na području Maoče predstavljaju veliku opasnost za BiH.

Akcija je pokazala da vehabije iz Gornje Maoče predstavljaju ozbiljnu prijetnju kako bezbjednosnom sistemu zemlje, tako i bezbjednosti svih njenih građana i da taj problem treba ozbiljno da se shvati.

Čudi jedino to što policijske i bezbjednosne agencije nisu ranije nešto preduzele, jer je "javna tajna" da se vehabije nalaze u Maoči i da se naoružavaju.

I pored brojnih novinarskih tekstova (a najviše onih u "Glasu Srpske") u kojima se navodi da je ovo mjesto glavno okupljalište vehabija, kao i da oni tu vježbaju bojeva gađanja, nadležne institucije čekale su mjesecima, pa i godinama da bi pokrenule ovu akciju.

Zastrašujuće je to što u tom mjestu ne važe zakoni BiH, već su naprotiv, nebrojeno puta prekršeni. Tako su se vehabije naoružavale, vježbale bojevo gađanje, a školovanje u ovoj vehabijskoj zajednici nije se obavljalo po obrazovnom sistemu BiH, već po jordanskom.

Zbog svega ovog ne može, a da se ne postavi pitanje o propustima u policijskim i bezbjednosnim agencijama, kao i suštinsko pitanje da li neko štiti radikalne islamiste, odnosno vehabije i selefije u BiH.

Zar za raniju policijsku akciju nisu bila dovoljna upozorenja o naoružavanju, izjave stanovnika tog sela o tome da čuju pucnjavu…?

Akcija jeste sprovedena i to treba pohvaliti, ali koliko će ona biti efikasna ostaje da se vidi.

Jer dopušteno je da problem Gornje Maoče postane ogroman, da se ekstremisti dobro organizuju i "puste korijenje" i teško da će taj problem biti riješen jednom akcijom koja je trebalo da se dogodi mnogo ranije.

Ipak, stvari se jesu pokrenule sa mrtve tačke, a šta će dalje biti ostaje nam da vidimo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana