Vehabije i terorizam

Sandra Miletić
Vehabije i terorizam

U terorističkom napadu vehabija na policijsku stanicu u Bugojnu, koji se dogodio u nedjelju u ranim jutarnjim časovima poginuo je policajac Tarik Ljubuškić, a još šest njegovih kolega je povrijeđeno.

Desilo se tako ono čega smo se godinama pribojavali, a što, nažalost, nije ni bilo neočekivano s obzirom na to da se godinama upozorava na postojanje i organizovanje terorističkih grupa u BiH.

Upozoravali su predstavnici Republike Srpske nebrojeno puta na opasnosti od terorizma i radikalnog vehabijskog pokreta u BiH, ali niko ih izgleda nije slušao. Tačnije, niko nije htio da ih čuje, a kamoli da nešto preduzme.

I mediji su nebrojeno puta pisali o naoružavanju vehabija u Gornjoj Maoči, o djelovanju kojekakvih sumnjivih organizacija i osoba koje su povezane sa terorizmom u BiH.

Da to nisu bile pretjerane priče i da se na njih trebalo na vrijeme reagovati, pokazalo se sada, kada je pripadnik vehabijskog pokreta Haris Čaušević zvani Oks putem daljinskog upravljača aktivirao eksplozivnu napravu velike razorne moći iza zgrade policijske stanice u Bugojnu.

Osim Čauševića, koji je priznao ovo djelo, policija je uhapsila i Džemala Tojagića iz Donjeg Vakufa, Nermina Avdibašića i Admira Haračića, te još dvije osobe.

Mediji prenose da je napad u Bugojnu izveden po "klasičnom obrascu radikalnih islamista" i da je cilj Čauševićeve grupe bio da, po vizijama vehabije Rijada Rustempašića, zaplaši društvo i državu. To je u Bugojnu i urađeno, jer su tu i u srednjoj Bosni radikalni islamisti najjači i tu su mogli da pripreme takav napad.

Mnogo se pitanja otvorilo u vezi sa ovim događajem. Između ostalog, kako je moguće da se grupa vehabija iz Bugojna neometano naoruža eksplozivom? Da li je iko vehabije pratio, ako se zna da je riječ o sumnjivim osobama i da je Čaušević prijetio i Sulejmanu Tihiću i da je imao svoj veb portal radikalne islamističke organizacije? Čak je i na svom profilu na "Fejsbuku" ostavljao poruke iz kojih je jasno o kakvoj je osobi riječ. Prate li se zapravo takve osobe? Ili u BiH može da radi ko šta hoće.

Nama ostaje samo da se nadamo da se nešto slično neće ponoviti i to sa, ne daj Bože, više žrtava. I da se nadamo da će nadležni konačno početi da rade svoj posao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana