Vehabija vehabiji

Željka Domazet

Gornja Maoča je u žiži javnosti u BiH i van nje samo kada je riječ o terorističkim napadima, planovima za terorističke aktivnosti i drugim nelegalnim rabotama.

Šta se tamo zaista zbiva niko sem njenih žitelja ne zna, jer do ovog dijela BiH niko ne ide osim u rijetkim prilikama kada se sprovodi neka akcija policije. Čak i tada nije do kraja rasvijetljeno šta se zaista tamo dešava. Jedino što ne kriju stanovnici ovog dijela na sve načine ove čudne zemlje jeste činjenica da ne priznaju njen ustavni poredak niti njene zakone.

Pošto niko ne zna koliko ova zemlja ima stanovnika, jer je posljednji popis obavljen prije više od dvije decenije, svi sa nestrpljenjem čekaju šta će popisivači utvrditi, te konačno iza leđa ostaviti sve manipulacije brojkama i svim onim što brojke čine. No, bez obzira na to što će popis biti obavljen, ne može se sa sigurnošću reći da li će on zaista dati odgovor na sva pitanja i da li će njegovi rezultati biti validni. Naime, Maoča koja je odlučila da i dalje ostane sa etiketom mistike, novi popis dočekuje sa kampanjom stanovništvu da se tokom popisa privremeno isele kako bi ostali nezabilježeni. Da priča bude kompletna potrudile su se vlasti u Srebreniku koje su blizu odluke da popis u Gornjoj Maoči vrši upravo jedan od njenih stanovnika i sam vehabija koji se prijavio za popisivače. Adut im je praksa Agencije za statistiku da se za popisivače angažuju oni koji poznaju teren na kojem se popis vrši. Kakve će to podatke iz svog komšiluka donijeti popisivač iz Gornje Maoče biće zanimljivo vidjeti.

Da se nešto čudno u svemu tome dešava jasno je, jer ako su stanovnici najavili iseljavanje u vrijeme popisa onda ni ovaj popisivač zasigurno neće popisati realnu sliku brojnosti ovog vehabijskog mjesta. Nejasno je takođe kako će i koja imena navoditi prilikom popisa i koliko će ona biti vjerodostojna jer je činjenica da sem onih koje su dobili prilikom rođenja imaju i ona koja su dobili pristupajući u vehabijsku zajednicu. Koliko će Agencija za statistiku uspješno prekontrolisati sve što se bude popisivalo u Gornjoj Maoči pod znakom je pitanja jer gotovo je poslovična činjenica da se u ovo područje može ući jedino sa dugim cijevima naprosto zato što je ulaz tamo zabranjen za sve one koji nemaju duge brade i kratke pantalone.

Ne bude li ova zemlja do kraja prilikom popisa raščistila brojnost i u Gornjoj Maoči onda je sasvim sigurno da će se ovim nehajem stanje iz ove zajednice sve više širiti na cijelu BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana