Već viđeno

Veljko Zeljković

Projekat vrijedan 200 miliona evra, investicije, nova radna mjesta, energetska i ekonomska stabilnost, bolji život građana... Nažalost, sve ovo ne interesuje bošnjačku političku elitu. Pokazalo se to još jednom na primjeru izdatih koncesija za gradnju nekoliko hidroelektrana na rijeci Drini, a koje ti vrli narodni tribuni pokušavaju osporiti.

Za njih je neprihvatljivo da Srpska izdaje bilo kakve koncesije, dozvole i gradi kapitalne energetske objekte bez saglasnosti organa sa bh. nivoa, a pogotovo ako je u tu čitavu priču uključena i Srbija. Da je kojim slučajem neka njemačka kompanija bila zainteresovana za ovaj projekat, ništa ne bi bilo sporno. Ovako, sve je neizvjesno i problematično, te je grupica poslanika iz FBiH podnijela apelaciju Ustavnom sudu BiH tražeći od ove “nepristrasne” pravosudne institucije da ospori dodijeljenu koncesiju. Već viđeno, zar ne?!

Političari iz Sarajeva iskoristili su ovaj projekat za još jedno obračunavanje s Srpskom, pokazivanjem i dokazivanjem kako je sve u BiH državno. Od šuma, poljoprivrednog zemljišta, voda, pa čak i riječnih korita. Vjerovatno će na kraju pokušati da ospore i vazduh koji građani u Srpskoj dišu.

Iako je Dejtonskim mirovnim sporazumom jasno definisano da se radi o imovini entiteta, ovi političari godinama to pokušavaju osporiti i promijeniti. Pokušava se dodatno derogirati ovaj sporazum, umanjiti ovlašćenja Srpske i oteti dio teritorije koja joj pripada. To što bi zbog “stajanja” ovaj projekat mogao propasti, a pogotovo kada evropsko tržište vapi za čistom energijom, njih ne brine.

Kako bi i došli do tog cilja, u ovu priču je ponovo uvučen Ustavni sud BiH, kojim gospodare inostrane sudije i “stranačka” lica u togama postavljena od strane SDA. Oni su već sličan scenario pokušali sprovesti kada je u pitanju poljoprivredno zemljište, a sada su na red došli vodni resursi. Biće interesantno vidjeti kako će se ovaj sud izjasniti o ovom pitanju, jer ne postoji nijedan pravni, a ni ustavni osnov da ova apelacija bude razmatrana.

Ovakve i slične prizemne političke igre bošnjačkih partija nikuda ne vode, jer zaustavljaju projekte i investicije, te pretvaraju BiH u crnu rupu koja će na kraju sama sebe progutati. Progutaće je želja bošnjačkih partija da imaju ekskluzivnu “koncesiju” nad BiH.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana