Već vi­đe­no

Ma­ri­na Čigoja
Već vi­đe­no

Fe­de­ral­ne vlas­ti ni­ka­ko da se do­zo­vu pa­me­ti! Zbog, bla­go re­če­no, neo­zbiljnos­ti po­li­ti­ča­ra u FBiH, aran­žman sa Me­đu­na­ro­dnim mo­ne­tar­nim fon­dom (MMF) već ne­ko­li­ko pu­ta do­ve­den je u pi­tanje.

Iako se već ne­ko­li­ko pu­ta FBiH pro­vla­či­la kroz "igle­ne uši", to ta­mošnjim po­li­ti­ča­ri­ma ni­je ni­šta zna­či­lo. Oni su, po na­vi­ci, i ovo­ga pu­ta sa­če­ka­li "pet do dva­na­est", da bi po­ku­ša­li da ispu­ne oba­ve­ze ko­je su sa­mi pri­hva­ti­li. Ta­ko će i ovog pu­ta či­ta­va BiH sa strepnjom če­ka­ti odlu­ku MMF-a o nas­tav­ku ili ras­ki­du aran­žma­na sa BiH.

Mi­si­ja Me­đu­na­ro­dnog mo­ne­tar­nog fon­da, sa Kos­ta­som Kris­touom na če­lu, ju­če je do­pu­to­va­la u BiH i tu će do 17. ma­ja raz­go­va­ra­ti s vlas­ti­ma u BiH u okvi­ru dru­gog pre­gle­da stend-baj aran­žma­na. Po­sli­je to­ga tre­ba­lo bi da bu­de sas­tavljeno no­vo pi­smo na­mje­re.

Ipak, ni­je­dan gra­đa­nin BiH ne mo­že a da se ne za­bri­ne zbog is­ho­da ove kon­tro­le. Jer, po­zna­ta je činjeni­ca da FBiH još ni­je usvo­ji­la za­ko­ne ko­je tre­ba, a da li će i ka­da – ne zna se. Gu­bi­tak aran­žma­na, ako do to­ga do­đe, sasvim si­gur­no naj­vi­še će osje­ti­ti upra­vo "obi­čni" gra­đa­ni, po či­jem džepu se uvi­jek uda­ra.

O ozbiljnos­ti si­tu­aci­je u ko­ju FBiH do­vo­di či­ta­vu zemlju, naj­bolje go­vo­re sve češ­ći štraj­ko­vi u ovom en­ti­te­tu. So­ci­jal­ni ne­mi­ri u FBiH tek se oče­ku­ju ako de­fi­ni­ti­vno pro­pa­dnu ovi pro­je­kti.

Upra­vo za­to je nes­hvatljivo po­na­šanje ta­mošnjih po­li­ti­ča­ra, ko­ji pi­tanja od pre­su­dnog zna­ča­ja po njih rje­ša­va­ju u posljednji tre­nu­tak.

Osim što su se­be do­ve­li u ni­ma­lo za­vi­dnu si­tu­aci­ju, vlas­ti FBiH su nei­spunjavanjem pre­uze­tih oba­ve­za, po ko zna ko­ji put, do­ve­le u pi­tanje eko­nom­sku sta­bil­nost ci­je­le zemlje.

Jer, u svim ra­ni­jim kon­tro­la­ma pro­blem ni­je pred­stavljala ni RS ni BiH, već sa­mo FBiH. Ta pra­ksa je nas­tavljena i sa­da, a pi­tanje je ko­li­ko će MMF još ima­ti strpljenja za ne­od­go­vor­no po­na­šanje fe­de­ral­nih po­li­ti­ča­ra.

A i za­što bi? Već ne­ko­li­ko pu­ta su upo­zo­re­ni i već ne­ko­li­ko pu­ta ta is­ta upo­zo­renja igno­ri­šu.

Lo­še je je­di­no to što će posljedi­ce njiho­ve ne­od­go­vor­nos­ti sno­si­ti i oni ko­ji to ni­čim ni­su iza­zva­li.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana