Važna je dobra kalkulacija

Danijela Bajić

Ako bismo kojim slučajem pravili ozbiljne projekcije buduće radne snage u Srpskoj, obavezno bi trebalo da prelistamo brojeve o upisanim brucošima. Prema tim podacima ispada da će nam se u narednih deceniju ili dvije najveći broj svježih studenata transformisati u doktore i informatičare.

Po svemu sudeći, negativna slika stvorena zbog pandemije virusa korona u zemlji paradoksalno je popularizovala medicinu kao herojski poziv budućnosti, jer u posljednje vrijeme preovladava svojevrsni juriš svršenih srednjoškolaca na medicinske fakultete. Ako na to dodamo i onu čuvenu roditeljsku tihu patnju o djetetu doktoru, jer oni dobro zarađuju, ne čude prva mjesta u brucoškoj statistici.

Još manje čudi to što u trci za buduće diplomce prednjače i informatičari, naročito u sveopštoj digitalizaciji koju, iako kroz svojevrsni usporeni snimak, koliko-toliko prati i zapadni Balkan. Medijski naslovi koji glorifikuju Bitkoinku, prvu kravu sa ovih prostora kupljenu kriptovalutom, samo dolijevaju ulje na vatru i dodatno potpaljuju brucoše u želji da odu u informatičare, jer svi kažu da je i sa računarima samo nebo granica. Gledano kroz zaradu, naravno.

Međutim, u sveopštoj kalkulaciji koja govori šta je im je za dijete bolje, a šta lošije, roditeljima je promakla tamna strana statistike. Ona kaže da su upravo ti kadrovi, ne računajući građevince, kao Bogom dati za zapad, koji iz godine u godinu sve više odvlači naš kadar sebi.

Ne ulazeći u opravdanja koja kažu da taj isti zapad daje puno veće plate doktorima i hakerima nego što bi to bio slučaj da ostanu u matici, valjda je logika da svaki roditelj navija za to da mu dijete ostane i radi tamo gdje je završilo školu. Pošto je statistika neumoljiva, stvarnost ih u većini slučajeva demantuje pa se nakon svakog razgovora preko "Skajpa", iznova pokaju što nisu navijali da im se dijete upiše na poljoprivredu, šumarstvo ili saobraćaj. Ili na neki zanat, što da ne?

I baš ovdje dolazimo do suštine koja kaže da se svake godine "prati moda" i na fakultete upisuju gotovo stihijski, uglavnom bez promišljanja na duže staze, konsultacije sa roditeljima pa što ne reći i istraživanja za potrebama na tržištu. Potrebno je mijenjati svijest i pubertetlijama koji tek otkrivaju život utuviti u glavu da nije sramota biti stolar ili VKV majstor. A da je pravo "in", jer podrazumijeva dobra primanja, gdje se svaki papir kod notara ili advokata papreno naplati. I onda imamo gužve ispred Zavoda za zapošljavanje, a kasnije i na granici. Ima ovdje mjesta za svakoga da radi, samo treba na vrijeme dobro iskalkulisati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana