Vatrogasci i piromani

Darko Momić

Kad legitimni politički predstavnici jednog konstitutivnog naroda u BiH napuste neko predstavničko tijelo poput Parlamenta BiH, to je već znak za uzbunu. A kada to urade legitimni predstavnici dva konstitutivna naroda, kao prije dva dana tokom glasanja o izboru novih članova Centralne izborne komisije, to je znak da požar samo što nije buknuo.

Problem je što predstavnici trećeg konstitutivnog naroda. koji bi trebalo da uzmu ulogu vatrogasaca političke situacije, umjesto gašenja rasplamsavaju požar. Još veći problem je što im u rasplamsavanju pomažu srpski poslanici sa legalnim mandatima, ali bez legitimiteta da u ime Srpske donose odluke u zajedničkim institucijama. Pri tome nije bitno o kakvoj se odluci radi, da li o podršci Zakonu o prestanku mandata članovima Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH ili o izboru novih članova CIK-a, već o tome da politička situacija neodoljivo podsjeća na onu sa kraja 1991. i početka 1992. godine. Na sreću, ne postoji ni promil šanse da preraste u ratni sukob i to je jedino dobro u cijeloj situaciji.


Nije dobro što poslanici SDS-a i PDP-a ne razumiju da su na sebe preuzeli ulogu Bogića Bogićevića, Mirka Pejanovića, Mire Lazovića i ostalih fikus Srba iz pomenutog perioda, koji danas u RS i među srpskim narodom imaju podršku otprilike na nivou statističke greške.

Dakle, ne radi se uopšte o tome ko su novoizabrani članovi CIK-a, iako nije bez značaja što je riječ o osobama sa stranačkim biografijama, ali pošto je stranačka podobnost osnovni kriterijum za dolazak na bilo koju funkciju, njihovo osporavanje po tom osnovu je licemjerno, već je riječ o načinu na koji su izabrani. A postojeći odnos snaga u Parlamentu BiH kaže da izbor bilo koga na bilo koju funkciju ili donošenje bilo kakve odluke bez saglasnosti poslanika SNSD-a i HDZ-a BiH i njihovih partnera jednostavno nije legitiman i predstavlja gašenje požara benzinom.

Do kada će se nesuđeni vatrogasci iz SDA ponašati kao piromani, ne zna niko, ali je kristalno jasno da će neuvažavanjem izborne volje birača u Republici Srpskoj, zapadnoj Hercegovini i srednjoj Bosni i podmetanjem probošnjačke politike pod brigu za građansku i multietničku BiH dovesti do toga da i u Republici Srpskoj i u zapadnoj Hercegovini i u srednjoj Bosni ima sve manje multietničnosti.

A bez toga, ma šta ko govorio, nema BiH, zbog čega se prigodno prisjetiti riječi velikog Andrića da “ništa ne zbližava ljude kao zajednički proživljena nesreća”. Virus korona je zbližio cijeli svijet, a kod nas su se zbližili samo SDS, PDP i SDA. Borba protiv virusa nije bila na dnevnom redu parlamenta, jer izbori su ipak na prvom mjestu. A oktobar blizu! Pa ko živ, ko mrtav!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
Kosovo jeste Srbija
Kosovo jeste Srbija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana