Vatra, dom i direktor

Dragana Orlović

Prije desetak dana u Srednjoškolskom domu u Banjaluci izbio je požar.

 Dok su učenici mirno spavali, nisu mogli ni da naslute da im život o koncu visi. Vatra je izbila u prizemlju, ali se potom munjevito proširila spratovima i prijetila da proguta sve pred sobom. Srećom, žrtava nije bilo, i to zahvaljujući tamošnjem vaspitaču koji je brzo odreagovao i spasio čak tri stotine učenika.

Tragedija je spriječena.

Međutim, ono što se sutradan moglo čuti iz medija bilo je pomalo nelogično. Apsurdno. Vaspitač koji se pokazao kao heroj, nije smio ništa da komentariše jer mu je to direktor ovog doma Milomir Martić zabranio.

Ali tu Martićevom nelogičnom ponašanju nije bio kraj. Zbog okupljenih novinara pozvao je policiju.

Policijsku intervenciju zahtijevao je ni manje - ni više zbog toga što su novinari od njega tražili da uzmu izjavu. Baš čudno, novinari, pa još mu izjavu tražili.

Policija je naravno odbila da interveniše. A i šta bi drugo!

Ipak, sve bi se to do sada vjerovatno i zaboravilo, jer su novi dani sobom donijeli nove događaje i probleme, da Martić nije nastavio sa svojim (ne)ponašanjem.

Počeo je da prijeti i vrši pritisak na učenike koji stanuju u ovom domu, tražeći od njih da napišu iskaze u kojima će navesti da nije bilo požara.

Mašući ispred nosa krivičnim prijavama dvije učenice je "lijepo" propitao i rekao šta im slijedi ako se ogluše na njegove riječi. Kakav dim, kakav dom, pa valjda on zna, on je direktor.

E sad, šta reći na sve to. Kako ocijeniti, a ne pogriješiti. Kako uopšte biti objektivan i razuman na ovakve nerazumne činjenice.

Bolje ništa, dok se detaljna istraga ne obavi. Da, upravo tako, istraga i to do najsitnijeg detalja.

Ne smije se dopustiti da se dešavaju ovakve stvari u jednoj obrazovnoj ustanovi. Da nekažnjeno prođe neko ko tjera učenike da mijenjaju svoj iskaz i da im uz to još i prijeti.

I to u prisustvu njegovog kolege, jednog drugog direktora, koji je takođe tu neovlašćeno sjedio, slušao i propitivao.

Možda za ove direktore prije deset dana požara i nije bilo, i možda su vatrogasci, policija i novinari sve to sanjali. Ali, ovaj dim što sada kulja iz ove ustanove, teško će sakriti, jer je požar već buknuo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana