"Vaskrsenja" Dejtonskog sporazuma

Željka Domazet

Da BiH sve više izgleda poput čuvene "Top liste nadrealista" dokazala je i nevjerovatna priča sa primjercima Dejtonskog sporazuma.

Originalni primjerak koji je dobila Hrvatska, kao garant potpisivanja ovog mirovnog sporazuma, po svim protokolima i u skladu sa zaštitom arhivske građe, čuva se u Ministarstvu inostranih poslova ove zemlje.

Gdje su primjerci koje je nakon potpisivanja na isti način trebalo da čuvaju nadležni u BiH, za koju je to najvažniji dokument koji definiše njeno ustavno uređenje, pitanje je na koje godinama niko nije dao odgovor.

Prije skoro deceniju bivši član Predsjedništva BiH Željko Komšić javnost je obavijestio da sporazuma koji je trebalo da bude kod "kolektivnog šefa" ove zemlje nema, a gdje je primjerak koji je dobila RS nikada nije ni objelodanjeno.

Zato je vijest o tome da je jedan primjerak Dejtonskog sporazuma nađen u Palama u privatnoj kući bivšeg šofera u prvi mah djelovala kao da je sa kakvog satiričnog portala. Još je nevjerovatnije da je paralelno sa tom informacijom uslijedila i ona da se originalni primjerak odjedanput pojavio i u zgradi Predsjedništva BiH u njihovoj arhivi i to nakon što je pronađen iza nekakvog kauča tokom krečenja.

Istrage i vještačenja koja bi trebalo da uslijede nakon ovih otkrića pokazaće da li je ova zemlja nakon više od dvije decenije došla do originalnih primjeraka Dejtonskog sporazuma i ako se ispostavi da je to zaista tako, biće dobro da ga konačno ratifikuje, jer to ni do danas nije učinila.

Biće takođe zanimljivo istražiti kako je nakon skoro deset godina dokument "vaskrsao" u Predsjedništvu i kako je došlo do toga da po najvažnijem dokumentu pada prašina i da su ga u privatnoj kući čuvali ukućani i dva dobermana.

Nadrealizam nije stran u BiH i u njoj nadrealne priče stanuju kao ni u jednoj drugoj zemlji.

A nakon pronalaska "Dejtonskih sporazuma" u Palama i u Predsjedništvu makar je u BiH zanimljivosti na pretek.

A kako stvari stoje, nadrealne zabave će sasvim sigurno biti još.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana