Vapaj iz Srebrenice

Krstina Ćirković

Da je dvanaestogodišnja vlast Bošnjaka u Srebrenici dostigla kulminaciju u primjeni politike dvostrukih aršina i omalovažavanja Srba, potvrđuju učestali pozivi domaćim institucijama vlasti da se stane u kraj samovolji pojedinaca, zbog kojih je ugrožen život i opstanak srpskog stanovništva na ovim prostorima.

Na to ukazuje i posljednji apel vlastima Republike Srpske u kojem predstavnici ovog naroda traže zaštitu od neviđenih oblika diskriminatorskog djelovanja.

Lokalni vladari koje SDA već 12 godina “regrutuje” u Sarajevu i Tuzli savjesno su obavljali svoje misije u Srebrenici, u kojoj danas ima svega, osim naroda.

Poznato je da su prava Srba, od povratka na predratna ognjišta do zapošljavanja, odavno ugrožena. Poznato je i da se tendencioznim opštinskim odlukama pokušava protjerati sve što je srpsko u Srebrenici, koja je kolijevka pravoslavlja. To potvrđuje posljednje upiranje zamjenika načelnika Ćamila Durakovića da, ignorišući važeće zakone Republike Srpske, otvoreno poruči Srbima da, dok je on na vlasti, neće dobiti dozvolu za gradnju crkve u Dugom Polju i za gradnju spomen-obilježja u Soloćuši. Razlozi su mu nevjerovatni.

Činjenice pokazuju da se Srbi još dugo ne mogu vratiti u predratna mjesta življenja jer su donatori, po uputstvima lokalne bošnjačke vlasti, zaobišli Ratkoviće, Radoševiće, Krnjiće, Kostolomce i druga mjesta.

Ali, predstavnici SDA nisu sve ove godine imali maćehinski odnos samo prema Srbima. Istina, diskriminaciju prema njima su otvoreno pokazivali, jer im nisu ništa dali. Svojima su davali mrvice, a kolač su dijelili oni koji se zaklinju Srebrenicom, a njena dobra uživaju u udobnim kućama i stanovima po Sarajevu, Tuzli...

Srebrenica je, nažalost, postala Meka gdje šačica “vikend političara” diskriminiše i Srbe i Bošnjake. Razlika je samo u tome što svoje tapšu po ramenu i obećavaju, naročito u ovoj godini izbora, jer im se učinilo da bi mogli dobiti još jednu šansu. Radiće na svoju ruku i protiv zakona i ljudi, sve dok im neko ne kaže da je dosta i da je došao kraj bezakonju. Da je došao kraj ignorisanju zakona Srpske.

Tome se nadaju Srbi iz Srebrenice i zbog toga traže pomoć od institucija vlasti Republike Srpske. I očekuju da stigne, zbog budućnosti i ostanka na prostorima Srebrenice.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana