Vapaj farmera

Miloš Vasiljević
Vapaj farmera

Da nevolja nikad ne ide sama, najbolje su na svojoj koži osjetili farmeri u Srpskoj, ponajviše u Semberiji, koje je pokosila afrička kuga svinja kao kulu od karata. Godine rada, posvećenosti, truda i ulaganja u gazdinstva, u poljoprivrednoj proizvodnji znaju nekada da budu i uzaludne jer puno je faktora, kao što je to ovaj koji hara u posljednjih 15 dana, na koje se jednostavno ne može uticati.

I dok bez radnog vremena, danju i noću zavrnutih rukava, od sopstvenog rada pošteno prehranjuju porodice i zarađuju hljeb sa sedam kora, uvijek u podsvijesti moraju biti spremni za neprijatna iznenađenja. Nažalost, ona su neminovna i ne tako rijetka, a svjedoci smo bili i bruceloze sa žarištem u Nevesinju. Navikli na uginuća, intervencije veterinara, cijene ispod bilo kakve računice, loš plasman i prekomjeran uvoz, sada na listi prioriteta moraju popisati odštetu kako bi ponovo stali na noge i krenuli naprijed.

Onaj ko odrasta u takvoj radnoj atmosferi i ko baš iz farme obezbijedi pristojan život porodici, proslavlja slavu, Božić, ode na more i školuje djecu, eutanaziranje životinja doživljava stresno, pa čak i sa ponekom suzom. Međutim, da bi iz velikog problema izašli i vratili se tamo gdje su stali, visina odštete za sve svinje mora biti adekvatna, odnosno po tržišnim cijenama, a pomoć institucija mora biti urgentna.

Tako za krmače farmeri traže minimalno 2.000 maraka, za prasad od pet od sedam maraka, a za tovne svinje bili bi zadovoljni iznosom od četiri i po marke po kilogramu. Puno je aspekata koji će uticati za isplatu štete prouzrokovane afričkom kugom svinja, a neki od njih su i rasni sastav, starost, kvalitet. U resornom ministarstvu razmatraće pravilnik koji će precizirati način isplate, ali ne i svotu novca koja će pripasti farmerima jer tržišne cijene diktiraju konačan iznos.

Osim odštete, za farmere je ključno i poslušati savjete ekspertskog tima koji ovih dana boravi u Bijeljini kako bi pokušali da nauče nešto novo, kako suzbiti bolest te, eventualno, ako su postojale greške, spriječiti ih. Ono što je sigurno jeste da je šteta ogromna, oko tri miliona maraka, a uklonjeno je do sada više do 3.000 svinja.

Ono što je još sigurnije, ovo će izazvati nove ozbiljne probleme u domaćoj proizvodnji, a mnogim farmerima ovo je primarni i jedini izvor prihoda.

Definitivno, kao nikada do sada potrebna im je pomoć. Vapaj farmera ne smije biti uzaludan jer je utemeljen na muci i spoljnim faktorima na koje nisu mogli uticati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana